Ulazak u top 64 pokazao je da kvaliteta postoji

Autor: Gorana Banjeglav 8/15/2013 15:08

Prošlog tjedna u Budimpešti se održalo Svjetsko prvenstvo u mačevanju na kojem je nastupio i naš najbolji predstavnik ovog sporta Bojan Jovanović. Nakon povratka u Zagreb priznao nam je kako nije zadovoljan rezultatom.

– Ipak sam izgubio od aktualnog svjetskog prvaka na jedan bod, iako mi je dosta krivo jer s njim imam pozitivan score, pobijedio sam ga 2010. kad sam osvojio Svjetski kup i bila je baš glatka borba. On je otišao do finala i pobijedio Rusa 15:6 i pokazao totalnu dominaciju. Znači imamo šanse, samo se treba dobro pripremiti i za to trebaju određeni uvjeti- istaknuo je Jovanović.

Naš sugovornik nije zadovoljan ni nastupom na Europskom prvenstvu koje se u lipnju održalo u Areni zagreb Zagrebu.

– Ispao sam u prvom kolu, no to je sve posljedica neredovitih treninga, isto tako da sam bio u formi kao prošle godine sigurno bi osvojio Mediteranske, jer su dva glavna nositelja bili dečki koje sam pobijedio nekoliko mjeseci prije igara – naglasio je.

Ipak ističe da je ulazak u skupinu 64 najboljih na Svjetskom prvenstvu pokazao da kvaliteta postoji, samo se treba više usredotočiti na treninge i turnire. Prvi od njih bio je revijalni turnir u Karlovcu, kojeg je organizirao Mačevalački klub Karlovac, a na koji su došla dva engleska olimpijca Richard Cruz i Jamers Andrew Davis. Jovanović sad planira kratki odmor, a u listopadu se ponovno vraća treninzima.

Nakon njegova odlaska na Olimpijske igre, mačevanje je u Hrvatskoj doživjelo svojevrsnu ekspanziju.

– Promijenilo se utoliko što su mediji popratili Olimpijske igre i dosta je veći odaziv klinaca koji dolaze na mačevanje. Velik problem je bio što ljudi nisu znali da postoji mačevanje u Zagrebu i sad je napravljebn dobar PR pa mačevanje ima uzlaznu putanju kad je riječ o odazivu – zaključio je Jovanović.