Uhvatite se ukoštac s neprijateljem zdravlja

Autor: Ivana Šimac 1/29/2014 17:36

Živjeti u velegradu za većinu stanovnika je prednost. Biti dio konstantno pokretne atmosfere, dio okoline u kojoj se uvijek nudi niz mogućnosti i aktivnosti ima svojih prednosti. Ipak pitali smo se, ima li takav život i svoje nedostatke.

– Pod stresom sam, kako ne. Radim po cijele dane i kada ne radim, razmišljam kako trebam obaviti sto stvari. Stalno se nešto događa što izaziva stres kod građana. Tu je nezaposlenost, dokazivanje u društvu i sto drugih stvari s kojima se suočavamo, svi mi – rekao nam je iskreno jedan građanin kada smo ga upitali da li je pod stresom.

Stres. Ona riječ na koju svi sliježemo ramenima jer ju je teško izbjeći u današnje vrijeme. Čini se čak i mladima. Zagrepčani su tako prema nekim istraživanjima najviše izloženi stresu, upravo iz razloga jer je život u Zagrebu jako ubrzan. Kasnimo na posao, na tramvaj, na ispite…Što biste pak rekli kada biste saznali da postoji način, točnije osoba koji vam može pomoći i koja već pomaže određenim, jednostavnim oblicima fizičkih vježbi u rješavanju stresa.

– To su vježbe na bioenergetskoj razini koje su smišljene od strane psihijatra Raicha i njegovih učenika. Ne trebate imati niti se njima stječe neka fizička sprema, ali se odbacuju ti negativni osjećaji i emocije, jednom rječju stres koji se nakuplja u tijelu, a koji stvara energetske blokove u organizmu. Važno je uzemljenje, dakle taj položaj u kojemu se prirodno oslobađate i vraćate pozitivnu energiju – rekla nam je Ivana Klement koja je nedavno odradila prve radionice antistresnih prigrama za građane u CeKaTe-u na Prečkom, a s istima nastavlja i tijekom nadolazećih mjeseci.

Vjerovali vi u ovakav način rješavanja stresa ili ne, sa svakim neprijateljem se treba suočiti, pa tako i stresom. Neki su nam pak ponudili nešto jednostavnije savjete. Na vama je da odlučite koji ćete poslušati, jer niti jedan od ovih pokušaja vas ništa ne košta.

– Ja bih građanima preporučio da se malo prošetaju uz Savu ili da zaplešu – dodao je jedan stariji građanin. Na pitanje o stresu bio je nasmješen, pa šetnje očito pale.