Oni su osvajači više od 200 sportskih titula

Autor: Ivana Šimac 1/29/2014 16:35

Mijatović, Plećaš, Dragaš, Lozica, Šurbek…Da ne bismo nekoga izostavila najbolje da krenemo od početka, a početak njihove priče seže u neka druga vremena hrvatskog sporta. Neki će reći bolja, neki će se možda i gora vremena za sport, ali ono što mi ne dozvoljavamo jest da ove priče padnu u zaborav.

– Društvo sportskih veterana i rekreativaca osnovano je krajem 2010. godine s ciljem propagiranja doživotnog bavljenja sportom, očuvanja digniteta sportaša i nakon profesionalnog bavljenja sportom. Cilj društva je isto tako borba protiv devijacija u sportu, šovinizma, nacionalizma, droge i alkohola. Shvatili smo nakon prvotne ideje da brojimo zajedno preko 200 olimpijskih, svjetskih i europskih odličja unutar društva, nije to mala stvar, pa smo krenuli djelovati u smjeru udruživanja sa srodnim organizacijama i izjednačavanju mogućnosti i za one koji su pomalo pali u zaborav – objasnio nam je Ivan Mijatović, bivši judaš koji danas obavlja funkciju predsjednika društva.

Cijela ideja osnivanja ovog zanimljivog društva je činjenica da velik broj sportaša nakon završetka njihove karijere ne zna kako dalje. Ponekada njih same, a ponekada čitavo društvo treba podsjetiti tko su ovi velikani.

– Mnogi naši vrhunski sportaši nakon sportske karijere dođu na margine materijalnog, pa može se reći da su na rubu siromaštva i neimaštine. Tu mi stupamo na scenu svojim djelovanje, pokušavamo ih ponovno uključiti u život, vratiti vrijednost njihovim djelovanjima – nastavlja Mijatović.

Prostor koji su dobili prije dva i pol mjeseca od Grada Zagreba tako je pun ispričanih, ali pomalo zaboravljenih priča. Sve je ovo dio naše velike sportske povijesti, temelji onoga na čemu danas zasnivamo dobar glas.