Udruga slijepih Zagreb pokreće Centar za digitalnu pismenost

Udruga slijepih Zagreb već godinama uspješno provodi nekoliko projekata, a od kojih se posebno ističe projekt društvenog poduzetništva „Sapuni s točkicama“ na kojem zapošljavaju slijepe i slabodvidne osobe

Ilustracija

Nove tehnologije predstavljaju nove mogućnosti i nove standarde života. Standardi života u skladu s digitalnim dobom su uskraćeni za gotovo 1200 naših članova od kojih je velik broj onih koji imaju više od 30 godina i nisu digtalno pismeni što im, dakako, otežava život u suvremenom društvu. Udruga slijepih Zagreb, ponukana upravo ovim razlozima, planira otvaranje Centra za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih osoba. Otvaranje Centra je planirano u prostorijama Udruge te bi imao za cilj upravo njihovu edukaciju kako bi im digitalna pismenost olakšala svakodnevni život te jače kompetencije za uključivanje u tržište rada.

– Svjesni smo da se život mijenja sukladno trendovima u digitalnoj transformaciji. Puno je ljudi u našem i vašem okruženju koji zaostaju u tome. Ovim projektom želimo pružiti potporu slijepim i slabovidnim i njihovoj edukaciji na digitalnom području – poručio je mr. sc. Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb te nadodao kako vjeruje da Udruga može pridonijeti mijenjaju stigme slijepih i slabovidnih pri korišitenju digitalnih tehnologija.

U planu je prikupiti sredstva za 10 računalnih jedinica (5 stolnih i 5 prijenosnih računala) opremljenih velikim monitorima, programima čitača ekrana i govornim jedinicama, te brajevim elektroničkim bilježnicama. Ova oprema je napose vrlo skupa, ali nužna za opremanje centra. Ukupni iznos opremanja Centra procjenjuje se na nešto više od 37 tisuća eura. Udruga je trenutno u potrazi za donacijama, a za koje vjeruje da će uspjeti prikupiti s obzirom na društveno odgovornu stranu hrvatskih poduzeća. Inicijativa za ovaj Centar dolazi od strane agencije Apriori World s kojom Udruga surađuje već skoro 3 godine pro bono u realizaciji i nadogradnji projekta Sapuni s točkicama i prikupljanju donacijskih sredstava.

Udruga slijepih Zagreb već godinama uspješno provodi nekoliko projekata, a od kojih se posebno ističe projekt društvenog poduzetništva „Sapuni s točkicama“ na kojem zapošljavaju slijepe i slabodvidne osobe te im tako pružaju mogućnost ravnopravnog uključivanja u zajednicu i tržište rada.

 

Press materijal