Učenici, evo kako saznati hoćete li upisati željenu školu: Isprobajte kalkulator bodova

 Kalkulator bodova za upis u srednju školu je online alat koji preračunava ocjene iz osnovne škole u bodove koje učenik ostvaruje prilikom upisa u odabranu srednju školu.

FOTO: Zagrebačka županija

Nastavak školovanja nakon završetka osnovne škole jedna je od prvih važnih odluka koju učenici moraju donijeti. U tome im pomažu dva alata: Kalkulator bodova za srednju školu i Predstavljanje škola. Oba su nastala u suradnji Hrvatske zajednice županija i portala srednja.hr. Donosimo savjete kako ih koristiti kako biste si olakšali proces upisa srednje škole.

Hrvatska zajednica županija i portal srednja.hr razvili su dva korisna alata: kalkulator za bodove i predstavljanje škola. Kalkulator bodova za upis u srednju školu je online alat koji preračunava ocjene iz osnovne škole u bodove koje učenik ostvaruje prilikom upisa u odabranu srednju školu.

Kalkulator je nedavno osvježen najnovijim podacima koji pokazuju informacije o upisima u škole za zadnjih pet godina. Kako bi učenik provjerio svoj broj bodova za upis u srednju školu, najprije je potrebno odabrati željenu školu i tip školskog programa, a potom unijeti informacije o prosjecima ocjena. Kalkulator će potom preračunati ocjene u broj ostvarenih bodova, a prikazat će i minimalni, maksimalni i prosječni broj bodova koje su upisani učenici ostvarivali unazad pet godina.

Na temelju podataka svih korisnika koji su koristili kalkulator bodova, doznat ćete i kako se broj vaših bodova rangira u odnosu na ostale učenike koji žele upisati istu školu. Nakon što ste doznali svoj broj bodova i provjerili kako stojite u odnosu na ostale, pomoću alata Predstavljanje škola možete provjeriti zadovoljavate li uvjete upisa svoje željene škole. Ovaj će vam alat biti koristan i kod donošenja odluke o upisu škole, jer vam omogućuje da se upoznate sa svim školama u svojoj okolici.

Doznat ćete, primjerice, povijest škole, uvjete upisa, izvannastavne aktivnost i projekte škola, vidjeti natjecanja na kojima su njihovi učenici pobjeđivali, a možete pogledati i fotografije i video materijale škola. Rezultati se mogu filtrirati po nekoliko vrijednosti. Mogu se pretraživati škole u kategorijama javnih i privatnih škola, a može se i pogledati sve škole po gradovima u kojima su smještene.

Prošle godine kalkulator bodova za upis u srednju korišten preko 570.000 puta, a online predstavljanju škola pristupano je skoro 58.000 puta.

Dragi učenici, isprobajte funkcionalnosti ovih korisnih alata i provjerite ispunjavate li uvjete za upis željene škole!

(ČLANAK NASTAO U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM)