U ZG kinima gledali smo najhitove europskih kina

Film Mamut će se prikazivati u Europi i nakon ZFF-a

Autor:: Željka Biondić 10/23/2010 14:01

Velikih 5 popratni je program koji već treću godinu za redom oduševljava našu publiku, pomalo gladnu hitova europskih nacionalnih kuća, koje osim možda u kinu Tuškanac, zapravo i ne možemo gledati tokom godine. Top 5 odabranih od najjačih europskih kinematografija od samih početaka filma govorio o Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i na kraju UK koje imaju ne samo tradiciju filma nego i uvjete da godinama budu na tronu filmskog Europskog svijeta.

Tako je i ove godine Velikih 5 doživjelo svoje treće izdanje, koje je po meni bilo najgledanije ovim redoslijedom. Program je otvorio njemački film „Viski s votkom“ režisera Andreasa Dressena. Film je nagrađen ove godine za najbolju režiju u Karlovym Varyima. No, moram priznati da me nije baš ničime uspio oduševiti. Film prati ostarjelog glumca Otta na snimanju njegovog zadnjeg filma. Možda je nama taj njemački mentalitet malo stran ili čak u umjetan tako da publika i nije bila previše oduševljena njime.

No drugi dan na scenu stupaju Talijani. E, to je već bila potpuno druga priča i kino dvorana Tuškanac bila je popunjena. Je li zbog toga što nam ta kultura bliska ili radi starih dobrosusjedskih odnosa, Talijani su kod nas uvijek dobro prihvaćeni. Kad god se u Tuškancu prikazuje bilo što od suvremenog filma, a da ne pričam o starim dobrim klasicima Felliniju ili Viscontjua, tad se jedino traži karta više. Talijanski film „Najljepša“ na domaćem je terenu potukao sve rekorde. Film prati sredovječnog profesora Brunu koji se vraća u rodno mjesto kako bi proveo zadnje dane života svoje majke uz nju. U talijanskom duhu, uz poznate talijanske pjesme 60- tih i 70- tih u pozadini, na jedan humorističan način prati zapravo tužne trenutke, no publika ne može, a da se ne smije i uživa u dobroj režiji i solidnoj glumi. Ako ništa drugo u ljepoti ženskih glumica, pogotovo kada kroz flachbackove pratimo trenutke iz prošlosti koji se miješaju sa sadašnjošću i samim krajem filma koji me nije ostavio ravnodušnim.

Treći dan su došli na red Španjolci. Redateljski duo Naharro i Pastor dobro su poznati u Španjoloskoj, kod nas manje. Film je osvojio dva španjolska Oscara, nagradu Goya za najbolju glumicu i najbolju originalnu skladbu. Izrazito topao film, film koji nas od početka do kraja oduševljava ritmom i lakoćom. Protagonist filma Daniel zapošljava se u socijalnoj službi gdje upoznaje otkvačenu Lauru sa kojoj sklapa prijateljstvo. Ta priča ne bi bilo niti malo posebna da sam Daniel nije osoba koja ima Downov sindrom i koja zbog toga privlači pažnju svih oko sebe. Problematično postane kada se Daniel zaljubi u Lauru i kada to okolina više osuđuje nego bodri i tada nastanu problemi. Prekrasan je odnos likova i samih glumaca koji su nekom čudnom kemijom uspjeli dočarati cijelu priču. Kroz film igra puno malih sporednih glumaca, a to su i osobe sa Downovim sindromom koji nam na razne načine pokazuju svoj svijet. Publiku je film oduševio, dvorana je bila krcata i tražile su se karte više tako da naša publika koja obožava španjolske filmove nije ostala gladna.

Četvrti dan je donio na repertoar jedan francuski film. Ovaj film slobodno možemo reći tipičan je festivalski i nije nas mogao ostaviti ravnodušnima. Film „Mamut“, još jednog dvojca Gustava de Kerverna i Benoit Delepinea, dvojca koji iza sebe ima već niz filmova i to nagrađivanih, snimio je film sa velikim francuskim glumcem Gerard Depardieuem koji je u ovom filmu ostvario jednu od boljih uloga svojeg života. Protagonist Serge odlazi u mirovinu nakon cijelog života kojeg je proveo radeći. Prvi dan mirovine prikazan je na humorističan način, on kako hoda po kući gore – dolje i broji aute koji prolaze. No, kako bi dobio mirovinu mora skupiti neke dokaze o svim svojim zaposlenjima te sjeda na svoj stari motor Mammuth iz 70 tih i obilazi mjesta iz prošlosti. Jednu od uloga u filmu odigrala je Isabelle Adjani koja u pozadini prati Sergea na proputovanju. Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na 6o-tom Berlinskom film festivalu i zagrebačka će ga publika imati prilike gledati i nakon Zagreb film festivala u kinu Europa, što definitivno ne bi trebalo propustiti.

Zadnji od Velikh 5 čija će projekcija biti večeras, biografski je film Mata Whitecrossa „Seks&drugs&rock&roll“ koji je ujedno i njegov prvi cjelovečernji film. Film govori o Ianu Duryu, britanskom glazbeniku koji se smatra najutjecajnijim britanskim glazbenikom i tekstopiscem u zadnjih trideset godina .