U Zagrebu umro istaknuti teatrolog Nikola Batušić

Autor:: M. M. 1/23/2010 13:13

Nikola Batušić je bio istaknut teatrolog i povjesničar hrvatske književnosti, jedan od omiljenih profesora na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, utemeljitelj Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, dugogodišnji tajnik Razreda za književnost HAZU, autor i angažiran kulturni djelatnik.

Nikola Batušić rođen je u Zagrebu 18. veljače 1938. Studirao je francuski, njemački i komparativnu književnost u Zagrebu, Münsteru i Parizu. Doktorat znanosti s područja književnosti stekao 1965. u Zagrebu. Od 1963. do 2004. predavao na današnjoj Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je u više navrata bio dekan i prodekan. Član – suradnik u Razredu za književnost JAZU postao je 1983. godine. Od 1993. Nikola Batušić je bio predsjednik Akademijinoga Odbora za kazalište, film, radio i televiziju, od 1994. redoviti član HAZU, a od 2004. tajnik Razreda za književnost HAZU.

Nikola Batušić je jedan od petorice utemeljitelja Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa (1969.) i višegodišnji predsjednik društva. Od 1979. do 1985. jedan je od dvojice potpredsjednika Fédération internationale de Recherche théâtrale (FIRT), nevladine stručne organizacije u okviru UNESCO-a . Član-radnik Matice hrvatske bio je od 1971. godine (član njezinoga Upravnog odbora 1990.-1993.), a član Društva hrvatskih književnika od 1972. godine (član predsjedništva 1990.- 1994.). Član hrvatskoga centra P.E.N. Nikola Batušić bio je od 1980. godine.

-.--.-Prema izričitoj želji pokojnika, sahrana će se obaviti u najužem obiteljskom krugu.

Ožalošćenoj je obitelji pismo sućuti poslao ministar kulture Božo Biškupić, istaknuvši kako je svojim predanim, svestranim i nadasve bogatim djelovanjem akademik Batušić obilježio više od pola stoljeća hrvatskoga kulturnog života.

– Svojim znanstvenim i istraživačkim radom otvorio je vlastito poglavlje u teatrološkoj znanosti i povijesti hrvatske drame i kazališta. Brojni naraštaji studenata pamtit će ga kao vrsnoga stručnjaka prepoznatljiva osobnog stila, duhovitog intelektualca s eruditskim literarnim asocijacijama i superiornim poznavanjem građe. U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam najdublju sućut zbog preranog gubitka voljene osobe – stoji u pismu ministra Biškupića.