U Zagrebu počinje dezinfekcija ulica, HZJZ tvrdi da to nije opravdano

Struka upozorava i da komunalne tvrtke čiji djelatnici to provode ne posjeduju odgovarajuće ovlaštenje.

Foto: Zagrebancija.com

“Mi ćemo nultu zonu grada od ovog vikenda početi dezinficirati, znači tamo gdje je najveći broj ljudi. Preporuka je svima da se što manje zadržavaju na otvorenim prostorima”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare u četvrtak i najavio da dezinfekcija počinje u subotu.

No, takve mjere, tvrdi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nisu potrebne i za njih nema stručne opravdanosti.

“Temeljem dostupnih znanstvenih spoznaja, nema dokaza o učinkovitosti kemijske dezinfekcije cesta i vanjskih kolnika u svrhu sprječavanja pojave zarazne bolesti COVID-19. Higijenski standardi doneseni odredbama vezanima uz COVID-19 isključuju rizike od prijenosa virusa s pločnika i nogostupa.Osim toga, velike količine dezinfekcijskih sredstava potencijalno su štetni za ljude, neciljane vrste i okoliš i treba ih izbjegavati”, naveli su iz HZJZ-a na svojim stranicama pa pojasnili zašto.

“Prvo, prema literaturi nije poznato da je, iako se COVID-19 širi kapljičnim putem, dezinfekcija zraka, javnih površina i gradskih ulica učinkovita za suzbijanje bolesti i stoga je dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica neopravdana i one koje su u najavi treba zaustaviti.”

“Drugo, u korištenju osobne zaštitne opreme treba razlikovati različite čimbenike rizika, usvojiti predložene mjere prevencije epidemije i smanjiti nepotrebno korištenje osobne zaštitne opreme jer tih resursa već sada počinje nedostajati.”

“Takva mjera, u svrhu sprječavanja pojave zaraznih bolesti, trenutno nije opravdana, i dodatno, komunalne tvrtke čiji djelatnici to provode ne posjeduju odgovarajuće ovlaštenje”, upozoravaju.

“Obzirom na situaciju bilo bi opravdano da se dezinfekcijska sredstva usmjere na institucije od značenja, kao što su zdravstvene institucije, prodavaonice prehrambenih artikala, distributivne centre hrane i pića, ljekarne, benzinske postaje, pekarnice, logističke i distributivne centre hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije. Nadalje, dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica u ovom trenutku nije potrebna i nema stručne opravdanosti za sprječavanje zarazne bolesti COVID-19, naročito uzimajući u obzir i trenutne povoljne vremenske uvjete u vanjskom prostoru posebice sunčevu svjetlost koja je sama po sebi „prirodni dezinficijens“. Dezinfekcija gradskih ulica nije se pokazala učinkovitom, što potvrđuje i literatura”, dodaju.

“U pojedinim zemljama se za dezinfekciju javnih površina koristi otopina natrijevog hipoklorita, no njegovim korištenjem može doći do povećanja štetnih nusprodukata u okolišu”, zaključuju iz HZJZ-a.

Provedbu DDD mjera na gradskim ulicama i javnim površinama za sprječavanje pojave zaraznih bolesti mogu i trebaju provoditi ovlašteni izvoditelji DDD mjera temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 22/14-RUSRH, 130/17,114/18) i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva (NN. 35/07).