Nećemo puno filozofirati, poruka je jasna: Ljudi, ostanite doma!

Maksimir, Jarun, Bundek, Sljeme, Zrinjevac i Britanac mogu pričekati. Cijenite ono najvrjednije što imate - život.

Sunčanu subotu mnogi su i danas iskoristili za boravak u prirodi. Reći ćete da je to pohvalno. Ne, u pandemiji koronavirusa nije!

Donedavno smo čitali o koronavirusu koji se događa tamo negdje u dalekoj Kini. Stigao je i Europu. Odnosi živote u Italiji. Evo ga i u Hrvatskoj. Prvi slučaj, drugi, treći, peti, nema razloga za paniku.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače 2020. Danas, 21.03.2020., niti mjesec dana kasnije, imamo 206 slučajeva.

Ljudi, virus je ovdje! Zatvoreni su vrtići, škole, dječji parkovi. Ukida se javni gradski prijevoz. Preko granice se više ne može. Nisu godišnji odmori, nisu školski praznici.

Ispred KB Dubrava Hrvatska vojska je podignula šatore. KB Dubrava postaje centar za prijem pacijenata s najtežim oblicima infekcije koronavirusom. Moći će primiti ukupno 800 pacijenata. Znate li koliko cijela Hrvatska ima respiratora? 800.

Foto: Zagrebancija.com

Hladni metalni kreveti postavljeni su i u Areni Zagreb. Ondje će biti sekundarni centar za liječenje bolesnika od koronavirusa, odnosno za one kojima respirator i intenzivna njega neće biti potrebni.

Vrijeme je da se osvijestite da je koronavirus tu. Među nama. U Hrvatskoj je, u Zagrebu. Jedini način da spriječimo njegovo širenje je da se zatvorimo u svoje domove. Zadaća nam je sjesti pred televizor, uzeti djecu u krilo, zagrliti ih, poljubiti i pogledati omiljeni crtić. Pojesti večeru i otići spavati u krevet s partnerom. Zvuči teško? Zamislite kako je svim onim zdravstvenim djelatnicima koji svaki dan riskiraju zarazu, koji su možda i zaraženi, ali to ne znaju, koji zbog toga ne mogu više zagrliti one koji ih najviše vole jer jedino tako mogu sačuvati njihovo zdravlje.

Ako vam je propisana samoizolacija, poštujte je. Ne budite teroristi, ostanite kod kuće i iskoristite to vrijeme da obavite ono čišćenje ormara koje odgađate mjesecima ili za, jednostavno, izležavanje, čitanje omiljene knjige i tjelovježbu.

Maksimir, Jarun, Bundek, Sljeme, Zrinjevac i Britanac mogu pričekati. Cijenite ono najvrjednije što imate – život i ostanite doma!