U Zagrebu održan “doručak s nutricionistima”

Povodom Međunarodnog dana nutricionista i dijetetičara u Zagrebu je održan “Doručak s nutricionistima”. Zainteresiranim građanima ponuđen je zdravi doručak koji su osmislili stručnjaci Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.

– Ovdje vidimo brojne kombinacije koje su osmislili članovi Društva nutricionista i dijatetičara. osmislili u ovu svrhu. Sve te recepte ćemo ponuditi našoj populaciji kroz medije, tako da oni koji imaju manje ideja za zdravi doručak dobiju neke nove ideje. Ono što je glavna poruka jest da doručak ne smijemo preskakati, da je to najvažniji dnevni obrok, da nam osigurava energiju i nutrijente za cijeli dan, a isto tako osobe koje redovito doručkuju imaju poželjniju tjelesnu masu, imaju manje kroničnih bolesti, puno bolje rezultate na poslu ili školi, ako se radi o djeci, tako da je to jedna zdrava navika, rekla je Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijabetičara.

Građanima je ponuđeno deset različitih doručaka, kako bi svatko pronašao nešto za svoj ukus:

– Imamo deset različitih kombinacija, neke kombinacije su zobene kaše, kombinacije muslija, graonole s grčkim jogurtom i borovnicama, imamo razne sendviče koji se baziraju na svježem kravljem siru, namaz od slanutka u tortilji, kobinacija s jajem, imamo razne kombinacije. Ideja je da svatko sebi prilagodi doručak kako mu odgovara i da se doručak održi jer je poruka da doručak trebamo održati svakog dana.

Uloga nutricionista iznimno je važna u prehrani, kako odraslih tako i djece:

– Nutricionisti kao profesija iznimno su važni u održavanju zdravlja naše populacije. Važno je obratiti se visokoobrazovanim osobama koje su studirale, dugo se obrazovale, kako bi mogle davati kompetentne savjete. Također, iznimno je važno prepoznati važnost nutricionista u zdravstvenom sustavu i na tome sustavno radimo.

Prilika je ovo još jednom podsjetiti na važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu.