U Zagrebu mlada Srpkinja držana kao bijelo roblje

Policijski očevid na mjestu događaja

Autor:: Filip Kordić 12/27/2009 11:49

Policajci odjela organiziranoga kriminala na Badnjak su riješili slučaj ropstva i trgovanja ljudima čija je žrtva bila 18 godišnja državljanka Srbije.

U policiju je privedena 38-godišnja F.H. , državljanka BiH,  dok se njezin 33 godišnji suprug A.H  i dalje nalazi u bijegu. Navedeni dvojac sumljiči se da je iskoristio lakovjernost mlade žrtve kako bi sebi priskrbili znatnu materijalnu korist.

Mladu Srpkinju upoznali su u Sarajevu u koji je došla nakon bijega od kuće. Osumljičeni su joj ponudili da krade za njih u Zagrebu na što je ona pristala. Došavši u Zagreb zatočili su je i prisilili da sav ukradeni novac preda njima. U krađe su je slali sa vlastitom kćeri koja je pazila da žrtva ne pobjegne i da ne sakrije ukradeni novac.

Uvidjevši da neće imati osobne koristi od krađa djevojka je rekla svojim čuvarima da se želi vratiti kući. Oni su je odbili pustiti natjeravši je da nastavi sa krađama. Prilikom jednog  ´posla´ žrtva je uspjela pobjeći te je na autobusnom kolodvoru kupila kartu za Bosnu i Hercegovinu. Dok je čekala polazak autobusa pronašli su je njezini otmičari te su je uz prijetnju nasiljem vratili u kuću na Pešćenici. Nakon pokušaja bijega žrtva je konstantno bila izložena batinama, nadzoru i silovanjima.

Policajci su žrtvu zatekli u krađi u jednom od dućana 25 studenog te su utvrdili da su dokumenti koje je imala uz sebe krivotvoreni. Ubrzo nakon  utvrđenog identiteta  otkriveno je i kazneno djelo. Prvoosumljičena F.H uhićena je pri pokušaju prelaska Hrvatsko Bosanske granice dok se za njenim suprugom i dalje intenzivno traga.

Žrtva ropstva  smještena je u sigurnu kuću.