HSLS: Dobili smo na desetke prijava o neodržavanju zelenih površina u Gradu Zagrebu

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić na tiskovnoj se konferenciji osvrnuo na gradsku problematiku. U fokus je stavljeno pitanje urbanog pčelarstva.

– Od danas Grad Zagreb nije izdao odobrenje Gradskoj pčelarskoj službi 112 i od danas Grad Zagreb nema interventnu službu za uklanjanje pčela i rojeva. Problem je što služba koja uklanja pčele, stršljene i ose radi to na volonterskoj bazi, Grad Zagreb to dođe nula kuna.

Unatoč prestanku rada ove gradske službe, treba istaknuti da će se građani s potencijalnim problemima s pojavom rojeva pčela u svojim okućnicama i dalje moći obratiti na broj 112. Ipak, Darko Klasić misli da to nije dovoljno.

– Prosječno godišnje imaju između 150 i 300 intervencija. Iako u Gradskoj skupštini Pravilnikom o urbanom pčelarstvu nismo uredili mogućnost uzgoja pčela na gradskom području, trenutno procjenjuju da postoji 500 divljih rojeva pčela koje ugrožavaju građane. To se moglo riješiti i na druge načine. Pčele su koristan dio zajednice o kojem ovisi naša svakodnevica, pogotovo poljoprivreda i ishrana. Za pet dana je Svjetski dan pčela koji je potakao UN s namjerom da se ljude educira o važnosti pčela za naš svakodnevni život.

 

Grad Zagreb to, smatra Klasić, nije prepoznao. Pozicija se drži određenih rezultata istraživanja koji su pokazali kako urbano pčelarstvo i uzgoj medonosnih pčela ne poboljšavaju ekološku situaciju, što je Klasić ispred HSLS-a proglasio suludim. Kristijan Jelić ovih se dana, s druge strane, pita jesu li zarasle gradske površine ta zelena politika koju gradonačelnik Tomašević zagovara.

– U proteklih tjedan dana zaprimio sam na desetke pritužbi naših sugrađana vezano uz neodržavanje i nekošnju zelenih površina, pa i na gradskim grobljima. Smatramo da bi bar to trebala biti mjesta pijeteta i najmirnijeg i najtužnijeg čina u životu.

Gradski zastupnik Jelić za kraj nam je pokazao plakat koji su otisnuli kako bi i grafički ukazali na rješenje koje HSLS smatra nedostojanstvenim. Slike prikazuju zaraslo gradsko groblje Miroševac i jednu štosno dizajniranu nazovi-najavu filma Nepokošeni grad – U kinima od svibnja 2023. Crni se humor tako isprepliće sa zelenim, a naznaka je ovo da se gradskoj politici – i vlasti i oporbi – treba smijati i onda kad nam se plače.