Smatrate li da homoseksualcima treba omogućiti doniranje krv?

Uz Svjetski dan darivatelja krvi upućen je zahtjev da se svim građanima omogući darivanje krvi

doniranje krvi

Muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima trajno se odbijaju od dvanja krvi, navedeno je na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. No, ne slažu se svi s tim uputama pa je objavljen apel kojim traži da se svim hrvatskim građanima bez diskriminacije omogući darivanje krvi. Provjerili smo što Zagrepčani misle o tom prijedlogu.

– Naravno da sam protiv, to se kosi s mojim osobnim načelima. Nikako ne bih primio krv homoseksualca. Trenutno nije niti rano niti kasno za donošenje takvih odluka, to se nikada ne treba uvesti – poručuje prolaznik.

– Ako je krv zdrava i u redu, mislim da nema nikakve sumnje u bolest ili bilo što. Svejedno je krv je krv, bilo čija. Mislim da se nema tko što bojati, krv je krv – izjavljuje prolaznica.

– Mislim da nisam baš za to, inače sam zdravstveni djelatnik bio i neke stvari mi nisu baš jasne – zaključuje prolaznik.

SDP je također uputio apel:

-Obveza Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu jest da svaku dozu darovane krvi testira na hepatitis B, hepatitis C, sifilis i HIV. Sigurnost darivane krvi osigurava se privremenom zabranom za osobe koje su u zadnja tri mjeseca bile u riziku da se zaraze spolno i krvlju, ali to ne ovisi o seksualnoj orijentaciji. Stoga se postavlja pitanje zašto su gej muškarci dužni liječniku navesti svoje seksualne sklonosti i zašto im je isključivo zbog te činjenice trajno zabranjeno darivanje krvi- stoji u priopćenju SDP-a.

Smatrate li da se treba omogućiti homoseksualcima darivanje krvi?

Loading ... Loading ...