U tijeku su radovi na II. fazi obnove Učeničkog doma Ante Brune Bušića

Zgrada Učeničkog doma je izgrađena 1899. unutar zagrebačke povijesne jezgre.

FOTO: Ivan Novosel TEKST: zagreb.hr

Nakon uspješne I. faze obnove Učeničkog doma Ante Brune Bušića, a koji je pretrpio znatna oštećenja u prošlogodišnjem potresu, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević danas je prisustvovala početku radova na II. fazi njegove obnove. Kako je kazala, od 440 odgojno-obrazovnih objekata, u prošlogodišnjem zagrebačkom potresu ih je stradalo 175.

FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel

“Do danas su u potpunosti obnovljeno 162 pa djelatnici i korisnici u njima provode svoje svakodnevne programe. Ostalo je još 13 objekata koji su u procesu obnove, a jedan od njih je i ovaj dom u kojem smo danas otvorili II. fazu radova. Naime, u II. fazi su predviđeni radovi na sanaciji, statičkome ojačanju i na podizanju objekta na III. razinu seizmičke otpornosti. Ukupna vrijednost I. i II. faze iznosi 19.658.125,82 kune (bez PDV-a)”, rekla je zamjenica pa je istaknula da je od osnivanja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije prošlo 180 dana, što je jako mnogo vremena uzme li se u obzir da Fond još nije obnovio niti jedan kvadratni metar stambenog fonda u Zagrebu.

FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel

“Obnova mora biti prioritet ne samo nama u Gradu Zagrebu, već i svim državnim institucijama, osobito Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za obnovu. Svakodnevno ćemo inzistirati na pomicanju stvari naprijed kako bismo na zagrebačkim ulicama konačno gledali skele i dizalice. Jer obnova u Zagrebu ovim intezitetom i brzinom nije prihvatljiva”, zaključila je zamjenica Pavičić Vukičević.

FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel
FOTO: Ivan Novosel

Darko Trošelj, ravnatelj Učeničkog doma Ante Brune Bušića je izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova pa je istaknuo da su djelatnici doma i 80-ero štićenika privremeno smješteni u Učenički dom Novi Zagreb u kojem uobičajeno žive i funkcioniraju te s nestrpljenjem iščekuju završetak radova i povratak u obnovljene i sigurne prostore svog doma.

FOTO: Ivan Novosel

Zgrada Učeničkog doma je izgrađena 1899. unutar zagrebačke povijesne jezgre. Njezina obnova, baš kao i drugih pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara i objekata se provodi u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode te s drugim nadležnim tijelima. (zagreb.hr)