U ponedjeljak počinje cijepljenje protiv gripe

Autor: Matea Brčić 10/29/2015 14:14

Zima je sve bliže, a imunitet slabi. Sezona gripe još nije počela, no kako poslovica kaže – bolje spriječiti nego liječiti. Od ponedjeljka, 2. studenog, svi građani imaju prilike cijepiti se protiv ove bolesti. Prvi je to učinio ministar zdravlja Siniša Varga i upozorio na važnost cijepljenja.

– Gripa je bolest koja ima veliki utjecaj na društvo, a i na samo zdravstveno stanje mnogih naših pacijenata kojih je preko 80.000 tisuća godišnje. Također, nedefiniran je broj umrlih od komplikacija gripe, a ne gripe same po sebi. Prema tome, jedini dokazani način za sprječavanje gripe je cijepljenje – rekao je ministar Varga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je 260.000 doza cjepiva koje će biti otporno na nekoliko sojeva virusa.

– Obično je cjepivo trovalentno kao i ovogodišnje namijenjeno protiv tri soja. Prije nego se odredi koji su to sojevi, radi se epidemiološka procjena temeljem koje se sastavlja ovogodišnje cjepivo protiv gripe – govori v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović.

Statistike ukazuju na važnost cijepljenja. Naime, u 2014.-oj godini mnogo građana odbijalo je cjepivo, pa se broj oboljelih udvostručio u odnosu na prethodne godine.

– Cijepljenje je postupak izrazito siguran temeljem višegodišnjeg iskustva. Ne smijemo zaboraviti ni podatak da se cjepivo proizvodi već više od 50 godina. Isto tako, nigdje nije zabilježena poveznica između nekih štetnih događaja i cijepljenja – ohrabrujuć je bio Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i sve starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija gripe. Građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika ili u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.