U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjerili 81°C

Foto: Ilustracija

U parkiranom automobilu na suncu Auto klub Maksimir je u ponedjeljak izmjeren čak 81°C, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je temperatura bila 74 stupnja.

Zbog toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta važnih za život na zemlji i sigurnost u prometu, Autoklub Maksimir će, na osnovu stečenih iskustava predložiti nekoliko mjera koje bi mogle prevenirati posljedice od toplinskih udara idućih godina.

Među ostalima inicirat će izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva i tako upozoravati na opasnosti. Tražit će analiziranje mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije, zapaljenja i drugo.

S obzirom na to da se ekstremno visoke temperature zraka zadržavaju dulje od dosadašnjih, Autoklub Maksimir zatražit će od zdravstvenih ustanova da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.