U nedjelju se pomiče sat

Počnite se pripremati za ljetno vrijeme oko tjedan dana unaprijed

Neki kažu da ljetno računanje vremena daje duži dan, drugi ga povezuju sa srčanim i moždanim udarima, čak i automobilskim nesrećama, a neki bi ga ipak ukinuli. 

Ratovi su oduvijek bili vrijeme inovacija usred oskudice. Tako je i ljetno računanje vremena prvi put uvedeno u Njemačkoj 1916. kao način da se radni dan što više odvija dok ima dnevnog svjetla. Valjalo je štedjeti energiju. Druge zemlje su slijedile.

Od tada na proljeće pomičemo kazaljke za sat unaprijed, a najesen za sat unatrag. U noći između subote i nedjelje (27. ožujka) u dva ujutro se kazaljke pomiču na tri sata. Istraživači su primijetili rast broja prometnih nesreća i srčanih udara kada se sat pomiče unaprijed – više nego kad se pomiče unatrag.

Uobičajeno je imati manje ili veće probleme sa snom dok se ne naviknemo na ljetno vrijeme. To može utjecati na memoriju, koncentraciju ili brze reakcije – recimo tijekom vožnje, a može voditi i ka nervozi i utjecati na ishranu.

Nekoliko savjeta

Počnite se pripremati za ljetno vrijeme oko tjedan dana unaprijed.

Idite u krevet 15 do 20 minuta ranije, svakog dana. Ako ništa drugo, stručnjaci kažu da ćete se bolje odmoriti. A možda počnete i ustajati malo ranije…

Izbjegavajte višak kofeina i popodnevno drijemanje jer to otežava spavanje noću. Najbolje je da, kad se ljetno vrijeme bliži, posljednju kavu popijete već oko dva popodne.

Šetajte i prozračujte. Izlazite ranije iz kuće na jutarnje sunce.