U nedjelju 7. svibnja održavaju se manjinski izbori

U nedjelju 7. svibnja održavaju se 6. po redu manjinski izbori, odnosno izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Prvi put su se održali 2003. godine nakon što je donesen novi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Grad Zagreb tim povodom poziva sve birače iz redova nacionalnih manjina da u nedjelju, 7. svibnja, iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba.

U Gradu Zagrebu biraju se vijeća od 25 članica i članova za 9 vijeća nacionalnih manjina: albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, romske, slovenske i srpske. Ujedno se biraju i pojedinačne predstavnice i predstavnici 9 manjina: bugarske, poljske, rusinske, ruske, slovačke, talijanske, turske, ukrajinske i židovske.

Koordinacija Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu djeluje kao i vijeća i predstavnici od 2003. godine. Zastupa ulogu svih manjinskih zajednica u komunikaciji s gradonačelnikom, gradskom upravom i skupštinom.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine. Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25. Članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. Juraj Bahnik se osvrnuo na probleme vezane uz održavanje manjinskih izbora i rekao da bi bilo bi bolje kada bi se lokalni i manjinski izbori održavali u isto vrijeme.

Udruge nacionalnih manjina kroz koje se odvija kulturno-prosvjetna djelatnost manjina čuvari su tradicije, a Vijeća i predstavnici su prozor prema manjinskim zajednicama. Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom osiguravaju financijska sredstva za kulturnom-prosvjetne djelatnosti manjinskih udruga.

Izabrana vijeća i predstavnici nacionalnih manjina imaju dužnost zagovaranja zaštite, unapređenja i očuvanja položaja manjina, te zauzimanje za njihovo sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima .

Izbori za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina ove godine održavaju se 7. svibnja od 7 do 19 sati jer je zakonom uređeno da se manjinski izbori održavaju prve nedjelje u svibnju svake četiri godine. Svaki glas je bitan.