Položeni vijenci ispred biste Gjure Deželića povodom Dana hrvatskog vatrogastva

Povodom Dana vatrogastva Republike Hrvatske i blagdana Svetog Florijana, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Luka Korlaet položio je vijenac i zapalio svijeću uz spomen bistu Gjure Deželića – osnivača hrvatskog vatrogastva. Osim njega, to su učinili i predstavnici Hrvatske zajednice vatrogasaca, te Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

– Želim izraziti čestitke i zahvaliti svim vatrogaskinjama i vatrogascima u Republici Hrvatskoj na poslu i djelatnosti koje s ponosom rade kao hrvatski vatrogasci. Hrvatsko vatrogastvo je treći stup domovinske sigurnosti, uz hrvatsku vojsku i policiju. Vidjeli smo da vatrogasci sudjeluju ne samo u gašenju požara, u poplavama, potresima, u pandemiji, i oni će uvijek biti uz svoje građane i pomagati im kad god bude potrebno. Vidjeli smo i neki dan, ovdje u blizini, da su vatrogasci prvi skočili i pomogli u uklanjanju posljedica pada zida, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske.

Zahvalio je Vladi na potpori koju pruža hrvatskom vatrogastvu, te podsjetio na ono što im predstoji…

– Pred nama je protupožarna sezona koja se priprema, više-manje je sve spremno. Vatrogasci djeluju 24 sata i uvijek su spremni intervenirati. Sve druge sastavnice, u dogovoru su i pripremi sezone. Očekujem početak sezone, odnosno proglašenje glavnog napora sezone, oko 15. lipnja.

Nakon Tucakovića, medijima se obratio i Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika…

– Govorim u dvostrukoj ulozi, kao zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, čije je vatrogastvo integralni i najvažniji rod. U ove dvije godine mandata usko i intenzivno surađujem i s Javnom vatrogasnom postrojbom i s dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Količina intervencija i posvećenost koju vatrogasci u ovom gradu rade, bilo u spašavanju od požara, posljedica od potresa ili bilo u svim drugim intervencijama koje se tiču ugroze života ljudi i životinja, mislim da je njihovo posvećenje vidljivo, mislim da je to rod civilne zaštite koji najbolje funkcinora.

Zapaljene su svijeće i položeni vijenci ispred biste Gjure Deželića, utemeljitelja hrvatskog vatrogastva…

– Danas smo se okupili pred poprsjem Gjure Deželića, zagrebačkog političara, viječnika i zamjenika gradonačelnika, koji je utemeljitelj modernog vatrogastva u Gradu Zagrebu, koji je 1868. godine utemeljio vatrogastvo, što znači da preko stoljeće i pol vatrogastvo u Zagrebu ima tradiciju.Ta će tradicija, siguran sam, ići i dalje, i vatrogasci će pomagati u svim opasnim, odnosno sigurnosnim situacijama, poput ove koja se neki dan dogodila stotinjak metara od nas, na zgradi Muzeja za umjetnost i obrt.