Otkrivena spomen ploča na spomen području Dotrščina

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima je položio svijeće na spomen području Dotrščina povodom Dana Europe i pobjede nad fašizmom. Tom prigodom otkrivena je i spomen ploča u čast poginulih za vrijeme fašizma.

– 9. svibnja 1945. godine, nakon bezuvjetne kapitulacije nacističke Njemačke, položeno je oružje, prestala su borbena djelovanja, završio je Drugi svjetski rat na prostorima Europe. Rat u kojem je poginulo oko 55 milijuna ljudi. Katastrofa. Danas, 78 godina poslije sjećamo se tih događanja u ono vrijeme.

Svečanom ceremonijom jučer je u Lisinskom obilježeno oslobođenje Grada Zagreba i Dan Europe, koji se slavi 9. svibnja…

– Nije slučajno odabran taj dan. Odabran je zbog toga što je taj dan u Europi prestao rat, što je Europa osvanula slobodna i što je mogla krenuti u razvoj, napredak i stvaranje, isto kao što se to moglo događati i na našim prostorima, i u Hrvatskoj, ali i na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Zločin koji se dogodio ovdje neće biti zaboravljen, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović…

– Kamen, koji je nekad bio ovdje, obilježavao je taj zločin, učio nas je i podsjećao što se dogodilo ovdje i tu lekciju iz povijesti smo naučili. Danas, na Dan Europe, možemo reći da je to jedan od kamena temeljaca Europe i Europske unije, slobodne Europe, jer to je kamen slobode, to je kamen koji slavi čovjeka i život, a ne diskriminaciju, one vrijednosti na kojima je utemeljena naša zemlja kao članica Europske unije. Kome to nije jasno, neka dođe ovdje i pogleda spomen područje Dotrščinu i ovaj kamen koji je vraćen gdje mora biti. Usput može pogledati i hrvatski Ustav, koji jasno govori na kojim osnovama je naša zemlja utemeljena.

Temelji Europe su anitifašističke vrijednosti, čestitam svim građanima Dan Europe, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević…

– Te antifašističke vrijednsti trebamo baštiniti i danas. Zagreb slavi svoju antifašističku povijest i zahvaljuje svima koji su stali na pravu stranu povijesti. Na ovom mjestu stradalo je oko sedam tisuća Zagrepčanki i Zagrepčana jer su se usprotivili ustaškom režimu. Spomen ploča je uklonjena početkom devedesetih, danas smo je vratili na mjesto gdje pripada, kako bi ostala u spomen na velike žrtve koje su građani Grada Zagreba podnijeli kako bi srušili ustaški režim i takozvanu NDH.

Devetog svibnja 1950. godine osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, što se smatra početkom Europske unije. Inače, Dan Europe slavi se od 1985. godine.