U Martinjskoj noći rekorder vozač s 3,21 promila alkohola

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 1.215 prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija

Pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja nastavljene su i u srijedu, odnosno četvrtak, s obzirom da se dana 11./12. studenog 2020. godine obilježavao i narodni običaj krštenja mošta  „Martinje“ te se u prometu opravdano očekivao povećani broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića, izvijestili su iz MUP-a.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 1.215 prekršaja, od kojih izdvajaju:

  • 105 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini iznosila je 3,21 g/kg na području PU varaždinske;
  • 398 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU sisačko – moslavačkoj i iznosila je 188 km/h;
  • 154 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
  • 76 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 27, a ujedno je i rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine sa 70 utvrđenih prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko – dalmatinske, njih 49, gdje je zatečeno i najviše vozača koji su nepropisno koristili mobitel tijekom vožnje, njih 21.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina, njih 28.

Najčešće izmjerena koncentracija alkohola je od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 41 vozača.