U jarunski Višeosjetilni park doselio rozi nosorog

Autor: Sarah Srdar 5/7/2014 14:15

Društvu skulptura životinja u Višeosjetilnom parku na jezeru Jarun, pridružio se i jedan veliki nosorog roze boje. Dječjoj sreći nije bilo kraja kada su dobila priliku sjesti na njega. U tome im je pomogao prvi čovjek grada.

– Tak’ je lijepe boje da će se vidjeti i u mraku. Kad se umori, otići će do jezera, okupati se i vratiti – ispričao je okupljenoj djeci, nakon što su zajedničkim snagama otkrili skulpturu, gradonačelnik Milan Bandić.

Nosoroga su izradila djeca i mladi s višestrukim oštećenjima iz Malog doma – Zagreb, ustanove koja skrbi, od rođenja do navršene 21. godine života, o više od 120 korisnika s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama u razvoju.

– Ciljevi ovog projekta su aktivno uključiti djecu s teškoćama u kulturni i javni život grada, senzibilizirati javnost nastojeći mijenjati konzervativne odnose društva spram osoba s teškoćama i promicati socijalni model – istaknula je voditeljica projekta Margareta Vidmar.

Projekt Nosorog započeo je prije tri godine u radionici Malog doma. Do danas je nosorog boravio u mnogim vrtićima, školama, muzejima i bolnicama te domovima umirovljenika da bi se na kraju smjestio uz Jarunsko jezero.

– Nosorog je od papirnatog mladunčeta stasao u skulpturu od poliestera. U ovom Parku smo postavili već tri skulpture koje su proizašle iz naših radionica – dodaje Vidmar.

Na svom putovanju mijenjao je boje, a otkrili smo i zbog čega izbor nije pao na neku drugu životinju.

– Nosorog je slabovidna i usamljena životinja s kojima se naša djeca lako identificiraju – pojašnjava Vidmar.

Postavljanje skulpture u Višeosjetilnom parku na Jarun tek je jedna od aktivnosti Malog doma koje se provode tijekom cijelog tjedna u sklopu obilježavanja pete godišnjice uspješnog rada ove ustanove.