U Hrvatskoj je u prošloj godini bilo registrirano 395 tisuća osoba sa šećernom bolesti

U Hrvatskoj ima gotovo 400 tisuća osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a s obzirom na to da 40 posto osoba živi s nedijagnosticiranom bolesti, smatra se da je oboljelih oko 700 tisuća.

FOTO: Zagrebancija.com

Povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga održao je kratku svečanost, te proslavio 70. obljetnicu.

– Ovim putem bih se zahvalila svima onima koji su sudjelovali, imali viziju, pa su osnovali Hrvatski savez dijabetičkih udruga, vodili ga cijelo ovo vrijeme, sada to radim i ja. Vjerujem da će viziju, strpljenje, kompromise, sve ono što treba, kad imate puno ljudi, a mi imamo 44 udruge u Saveza, da će voditi i dalje jednako uspješno, čak i uspješnije jer s novim ljudima dolaze i nove energije, pa onda imaju i nove vizije i bolji rad – rekla je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

FOTO: Zagrebancija.com

Hrvatski savez dijabetičkih udruga postoji impresivnih 70 godina.

– Mislim da je impresivan broj, pogotovo kada pričamo o nevladinom sektoru, a znamo da nevladin sektor u Hrvatskoj nije prepoznat onako kako bi trebao. Mislim da je Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokazao da se može profesionalni raditi, utjecati na politike, izboriti se za prava osoba sa šećernom bolešću, njihovu bolju kvalitetu život, ono zašto Hrvatski savez dijabetičkih udruga postoji – pojasnila je Mach.

U Hrvatskoj ima gotovo 400 tisuća osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a s obzirom na to da 40 posto osoba živi s nedijagnosticiranom bolešću, smatra se da je oboljelih oko 700 tisuća.

FOTO: Zagrebancija.com

– Cilj naše udruge je da pruži najbolju skrb osobama koje boluju od šećerne bolesti. Najradije bih to definirala kao edukaciju, ali edukacija je premala riječ za ono što mi kao sestre možemo pacijentu pružiti. Ako kažem zbrinjavanje, i to je samo mali segment onoga kad u deficitu samozbrinjavanja pružamo ono što naš pacijent treba. Danas bih rekla da edukacija uključuje, edukaciju, zdravstveno posjećivanje, ali i osnaživanje – izjavila je Snježana Gaćina, predsjednica Društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Prema podacima CroDiab registra, više od polovice oboljelih (50,70%) ima povišen krvni tlak, a 85% ima prekomjernu težinu ili su pretili.

FOTO: Zagrebancija.com

– U Republici Hrvatskoj, prema podacima HZJZ-a, u prošloj godini je bilo registrirano 395 tisuća osoba sa šećernom bolešću. Možda brojke ne znače puno, ali kad bih vam rekao da je prošle godine 40 tisuća osoba razvilo šećernu bolest, tada te brojke znače jako puno. To je puno više nego bilo koja maligna bolest, i sve maligne bolest zajedno. Zato je šećerna bolest izuzetno važna, važno ju je prevenirati, pokušati spriječiti ili odgoditi njen nastanak, a ono što je u tome važno, važno je prevenirati preuhranjenost i pretilost, jer znamo da su preuhranjenost i pretilost ključni čimbenici, uz genetske čimbenike, i rizični faktori za nastanak šećerne bolesti – poručio je Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma.

FOTO: Zagrebancija.com

Bolest je važno prevenirati, ne samo u dječjoj dobi, već i u trudnoći.

– Kada bih vam rekao da svake tri sekunde jedna osoba razvije šećernu bolest, svakih šest sekundi jedna osoba umre, i svakih 20 sekundi jedna osoba ostane bez ekstremiteta, dijela ekstremiteta, potkoljenice, natkoljenice, zbog šećerne bolesti, tada brojke znače. Koristim priliku da ovu brojku, 70 godina postojanja, naglasim kao iznimno važnu, jer udruge imaju izuzetno važnu ulogu u svakom civilnom društvu, tako i u RH. Mi ne liječimo samo bolesne osobe, nego pokušavamo da zdrave osobe ne razviju bolest. Samo zajedno možemo prevenirati, spriječiti i izliječiti bolest, a Hrvatska ima sve alate za to, zaključio je Rahelić.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA