Petek: Vrtići u Gradu Zagrebu za dio korisnika značajno će poskupjeti

Gradski zastupnik Renato Petek tvrdi da će vrtići u Zagrebu za dio korisnika značajno poskupjeti. “Po meni je nevjerojatna činjenica da će ovim prijedlogom gradonačelnika najviše biti pogođeni oni koji su vrtić plaćali najmanje dok će oni s najvećim plaćama i prihodima plaćati isto kao do sada. Tako da će poskupljenja varirati od 25 pa čak do 100 posto i to za one koji su plaćali najmanje. Najviše ima onih građana koji plaćaju najmanji iznos participacije od 20 eura, stoga je to na njih najveći udar. Dok oni najbogatiji s najvećim prihodima sve će plaćati isto kao i do sada. Za njih se ništa neće mijenjati”, poručio je Petek.

Participacije se u četiri cenzusne grupe kreću od 20, 40, 60 i 80 eura za cjelodnevni program. Prijelaz u višu cenzusnu grupu 2 i 3, znači poskupljenje za 50%, a u najvišu oko 25%, istaknuo je Renato Petek.

“Ako se ide u reformu bilo kakvog sustava. Ako se ide u ponekad neizbježno poskupljenje, onda to treba jasno reći i otvoreno komunicirati. Ako to bilo tako, onda bi predložio da se uvrste nove kategorije i da se na drugačiji način pristupi ovoj odluci jer bi mogli razumjeti da smo dobili jednu kvalitetnu analizu izračuna. Na koji način će to utjecati na korisnike. Na koji način će se formirati obračun i raspored u te četiri cenzusne skupine”, dodao je Petek.

Rekao je kako navedena poskupljenja vrtića i drugih gradskih usluga predstavljaju puzajuće udare na standard građana. No, ipak je pohvalio gradsku upravu u pogledu izgradnje novih vrtića.

“Mislim da su svi zadovoljni time što se ostvaruje i plan prethodne vlasti koja je pripremila dio ovih vrtića koji se sada realiziraju i počinju graditi. Dio novih je projektiran. To će sigurno doprinijeti tome da će na području Grada Zagreba usluga vrtića biti dostupna svima, ali očito tek kroz nekoliko godina. To je jako dobar potez i to je jedan od najznačajnijih poteza ove gradske vlasti. Upravo za područje odgoja i obrazovanja, a pogotovo predškolskog odgoja”, istaknuo je Petek.

Zaključio je kako je važno pripremiti vrtiće s osobljem, a kojeg nedostaje na tržištu rada.