Torjanac traži izvanrednu sjednicu Gradske skupštine

Gradski zastupnik Marko Torjanac, Foto: Jabuka TV
Prosvjed A-HSP-a od 2. rujna na kojem je zapaljen glasnik srpske nacionalne manjine Novosti podigao je dosta prašine, pa tako i među gradskim zastupnicima zagrebačke Skupštine. Marko Torjanac član je i Odbora za nacionalne manjine, a na današnjoj press konferenciji izjavio je kako ovaj oblik prosvjeda treba hitnu i jasnu osudu te je Odboru čiji je član predložio hitan sastanak.

 

-Sva tri člana Odbora su odgovorila na moju inicijativu okupljanja, no ubrzo mi je javljeno kako je predsjednika Odbora, Ševka Omerbašića, uhvatio lumbago te ne može sazvati sastanak ni on niti nitko drugi, jer izostankom gospodina Omerbašića ne bi bilo kvoruma iako Odbor broji sedam članova – pojasnio je Torjanac.

Zastupnik Torjanac tvrdi kako Odbor i da je htio ne bi mogao zauzeti reakciju na navedene događaje.

-Tada sam saznao da tri člana Odbora, pripadnici nacionalnih manjina nisu uopće imenovani u Odbor što ga čini potpuno nefunkcionalnim. To je jednako kao da Odbor ne postoji jer ne može obaviti nikakvu stvarnu funkciju niti reakciju – razočaran je Torjanac.

Kao član Odbora za nacionalne manjine gradskim je zastupnicima uputio prijedlog za sazivanjem izvanredne sjednice Gradske skupštine s tri točke dnevnog reda.

-Prva točka je promptna reakcija Skupštine na vandalski čin paljenja tjednika Novosti te na govor mržnje i huškanje na predstavnike SNV-a te pripadnike srpske nacionalne manjine. Druga točka je reakcija na otuđenje gradske imovine, ploče s Trga maršala Tita te traženje izvješća MUPa. Treća točka je imenovanje članova Odbora za nacionalne manjine iz redova članova Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te izvješće nadležnih tijela o razlozima što članovi nisu već imenovani na prošloj sjednici Gradske skupštine – najavio je Marko Torjanac.