Tomislav Stojak predložio preustroj mjesne samouprave: Smanjio bi broj gradskih četvrti i mjesnih odbora

Gradski zastupnik Tomislav Stojak ističe da bi se takvim preustrojem došlo do smanjenja na 130 vijećnika u gradskim četvrtima što je smanjenje od 50 posto. Umjesto 1360 vijećnika u mjesnim odborima, Zagrepčani bi ih birali 750.

Foto: Zagrebancija.com

Stigao je prvi prijedlog za preustroj mjesne samouprave u Gradu Zagrebu. Gradski zastupnik Tomislav Stojak javnosti je predstavio svoju ideju.

“Ustroj mjesne samouprave koji danas imamo nije učinkovit. Nije okrenut građanima i preskup je u odnosu na ono što nudi kao uslugu građanima. Ako želimo bolji Zagreb, treba nam kvalitetnija i puno jeftinija mjesna samouprava. Predlažem da se provede javna rasprava i ozbiljna rasprava o preustroju tako da se sadašnjih 17 gradskih četvrti okrupnjavanjem i spajanjem smanji na osam, kao i da se broj mjesnih odbora s trenutnih 218 smanji na 92”, otkrio je Stojak.

Ističe da bi se takvim preustrojem došlo do smanjenja na 130 vijećnika u gradskim četvrtima što je smanjenje od 50 posto. Umjesto 1360 vijećnika u mjesnim odborima, Zagrepčani bi ih birali 750.

Stojakov je prijedlog da se Gradske četvrti Donji grad, Gornji grad – Medveščak i Črnomerec spoje u Centar, Trnje i Peščenica – Žitnjak bi postali Trnje – Peščenica, a Maksimir i Podsljeme Maksimir – Podsljeme. Novi Zagreb istok i zapad bi se ujedinili u Novi Zagreb te bi im se pripojila Brezovica, kao i Trešnjavka sjever i jug koje bi činile Gradsku četvrt Trešnjevka. Dubrava bi objedinila postojeće četvrti Gornja i Donja Dubrava, Stenjevec i Podsused – Vrapče bi također sačinjavali jednu gradsku četvrt, a Sesvete bi ostale u postojećem obliku, odnosno samostalne.

“Današnji sustav mjesne samouprave je izuzetno skup, a tu prvenstveno mislim na vijećničke naknade. Ovom promjenom za koju se zalažem na naknadama bi se uštedjelo pet do osam milijuna kuna u gradskim četvrtima, kao i 14 do 20 milijuna u mjesnim odborima.”

Gradski zastupnik ujedno je i sam vijećnik u Mjesnom odboru Rudeš pa kaže da je ovaj plan nastao temeljem njegovog bogatog iskustva. No, tu ne staje. Zalaže se za veću odgovornost vijećnika.

“700 milijuna kuna godišnje je na raspolaganju vijećima gradskih četvrti za komunalne aktivnosti. To je iznimno velik novac koji se niti jedne godine ne ostvari kvalitetno. Nažalost, planovi koje mjesni odbori predlažu gradskim četvrtima, a one Gradu Zagrebu, se u velikom dijelu, za trećinu, nikad ne ostvare”, upozorio je.

Slično stava su i HDZ-ovci, kao i Zagreb je naš te HSLS, tvrdi Stojak. Ostali se za sada nisu izjasnili ili se s prijedlogom ne slažu. No s obzirom na predizbornu utakmicu koja se polako zahuktava, može se očekivati još prijedloga za Zagreb u budućnosti.