Tomašević: Idemo na povećanje iznosa uskrsnice sa 26,54 eura na 50 eura

Grad Zagreb je odlučio udvostručiti iznos uskrsnice, na 50 eura.

“Idemo s povećanjem uskrsnice. Neki gradovi je niti nemaju, mi imamo. Smatramo da je s obzirom na inflaciju potrebno uskrsnicu povećati. Tako da idemo na povećanje iznosa uskrsnice s 26,54 eura na 50 eura” poručio je gradonačelnik.

Objasnio je tko sve u gradu Zagrebu ima pravo na uskrsnicu.

“Prije svega su to osobe s invaliditetom, odnosno korisnici dodatka za doplatak dodatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu i njih ima 18 200. Zatim su to umirovljenici s niskim primanjima, njih oko 4600. Kao i korisnici socijalne naknade za starije osobe, njih 200 te branitelji koji su korisnici zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlene branitelje, njih 328”, dodao je Tomašević.

Odluku o povećanju uskrsnica komentirala je i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

“Najveća skupina koja prima ovu uskrsnicu, a onda i božićnicu su osobe s invaliditetom. To je mjera koju smo mi uveli 2022. godine izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi. Izdvajanje iz proračuna ove godine za uskrsnice je 1 166 000 eura, što znači još jednom takav iznos kada bude govora o božićnici krajem godine. Samo da pojasnim, što smo rekli vezanu uz izmjenu Odluke koja ide na Gradsku skupštinu odnosi se na manje skupine branitelja. Za sve ostale skupine mijenjamo iznos kroz izmjenu Zaključka Gradonačelnika. Želim samo umiriti sve da će biti na vrijeme i svi će primiti novi iznos uskrsnice na vrijeme.”, objasnila je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnik Grada Zagreba.

Uskrsnicu i božićnicu od Grada Zagreba dobiva 23 328 korisnika. Povećanje uskrsnice upućeno je u Javno savjetovanje. Gradska uprava planira Odluku o povećanju uskrsnica usvojiti na sjednici Skupštine u ožujku.