Tjedan suvremenog plesa ove godine s 25 predstava

Jedna od najvećih atrakcija festivala je gostovanje belgijske Compagnie Thor s predstavom ‘To The Ones I Love’

Autor:: M.G./ Tjedan suvremenog plesa 5/11/2010 11:04

Jedan od najvećih plesnih festivala u regiji, Tjedan suvremenog plesa svom 27. izdanju dovodi neke od najvećih novih nada europske i američke suvremene plesne scene, ali i ljubimce ovdašnje publike – Thiery Smiths, Yasmeen Godder, Daniel Léveillé, Matijaž Farič i Lanònima Imperial, dok će posebna poslastica biti nova predstava Nade Kokotović, dugogodišnje doajenke plesnog teatra ovog dijela Europe.

-.-27. TSP-.-Ljubimac zagrebačke publike koreograf Thiery Smithson predstavit će novu predstavu 'To the ones I love'Od 24. svibnja do 4. lipnja, Zagreb i Rijeka, te po prvi put Split, bit će domaćini 27. Tjedna suvremenog plesa, na kojem će se prikazati čak 25 predstava od čega čak tri premijere, a najveća novost ovog izdanja je što će se većina programa izvoditi u napokon završenom Zagrebačkom plesnom centru.

Tjedan u brojkama: 25 predstava, 14 koreografa i trupa, 3 grada i 3 premijere 

Tjedan će, tradicionalno, predstaviti Hrvatsku koreografsku platformu, tri premijerna naslova nastala u koprodukciji s HIPP-om, te još 14 koreografa i trupa iz isto toliko zemalja. Festival će pratiti i posebni gosti, koreografi, selektori festivala i promotori vodeći europskih plesnih centara Portugala, Velike Britanije, Italije, Nizozemske i Danske, Francuske, Slovenije, Mađarske a s kojima, uz potporu Europske unije, HIPP realizira projekte poput Beyond Fronte, W-est Where te Choreoroam, ali i predstavnici međunarodnog kongresa ISPA kojeg u Zagrebu organizira Ansambl LADO, a s kojima će biti organizirani posebni razgovori na temu plesa.

Jedna od najvećih atrakcija festivala bit će svakako gostovanje belgijske Compagnie Thor s predstavom ‘To The Ones I Love’, koju su kritičari već proglasili jednom od najvećih senzacija sezone. Koreograf Thiery Smiths odlučio se, naime, u slavljeničkoj, 20. sezoni, za radikalan povratak čistom, visokoestetiziranom plesu u izvedbi devet plesača afričkog podrijetla, i to uz remiksiranu – Bachovu glazbu.

 

Ljubav i žudnja teme su kojima se bavi i jedna od najvećih zvijezda izraelske plesne scene, i dobitnica niza svjetskih nagrada uključujući i Bessie, Yasmeen Godder, a koja se nakon tri godine na Tjedan vraća sa dvije cjelovečernje predstave: ‘Singular Sensation‘ i ‘Love Fire‘.

Proslavljeni slovenski autor Matijaž Farič u svojoj njegovoj novoj predstavi ‘Srh‘ propituje muško-ženske odnose, i to uz glazbu perkusionističkog projekta SToP i pijanista Milka Lazara.

Kombiniranje uživo izvođene glazbe i fizičkog teatra specijalnost je pak španjolskih zvijezda, ansambla Lanònima Imperial, čiju predstavu ‘Variacions Al_leluia‘, kritičari nazivaju ‘rasplesanom džepnom rock and roll operom’. Lanònima Imperial osvojili su i Nagradu publike na 8. Tjednu suvremenog plesa, 1991. godine, kad je u programu posljednji put gostovala i Nada Kokotović. Ove se godine nakon duge pauze vraća i to novom produkcijom svog TKO Teatra iz Kölna i to prema predlošku kontraveznog Petera Handkea – ‘Spuren der Verirrten’.

 

Prva od tri festivalske premijere bit će europska koprodukcija u sklopu projekta Beyond Fronta, ‘To Whom It May Concern‘ slovenskih mladih koreografa Rosane Hribar i Gregora Lušteka, u izvedbi hrvatskih plesača odabranih na audicijama u Zagrebačkom plesnom centru.

Slijedi istovremeno i hommage i propitivanje utjecaja kultne koregrafkinje Pine Bausch, ‘Ovo (ni)je moja šuma’, autora i izvođača Silvie Marchig i Darka Japelja, dok treći premijerni naslov, predstavu naslovljenu ‘Kritika‘ potpisuje autorica Katarina Đurđević.

Uz sve navedeno, 27. Tjedan suvremenog plesa ponudit će i bogat program popratnih događanja, radionica, filmskih projekcija, te razgovora s umjetnicima, a koje će se odvijati u festivalskoj ‘bazi’, Zagrebačkom plesnom centru, u Ilici 10. Ulaznice za sve predstave, kao i posebne festivalske propusnice i kompleti s popustom, u prodaji su također u Zagrebačkom plesnom centru od srijede 12. svibnja.