Tehnički muzej obilježio svoj 59. rođendan

Autor: G.B. 12/22/2013 21:38

Tehnički muzej obilježio je svoj 59. rođendan u subotu, 21. prosinca.Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa, odnosno složeni muzej znanosti i tehnike, za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja, koji obrađuju samo pojedino područje tehnike.

Zamisao o osnivanju te vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je neko vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej, no prava povijest Tehničkoga muzeja u Zagrebu započinje 21. prosinca 1954, kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija, na Savskoj cesti 18. Objekti koji su dodijeljeni Muzeju građeni su 1948. godine (projektant arhitekt Marijan Haberle) za potrebe Zagrebačkog zbora (velesajma). Objekti su građeni od drvenog materijala, privremene namjene. Nakon preseljenja Velesajma na novu lokaciju, objekti su služili su za različite društveno-sportske aktivnosti, a nakon toga dodijeljeni su Muzeju, koji se u njima i danas nalazi.

Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, poslije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi direktor Muzeja bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić.

Prvi odjeli Tehničkog muzeja Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo otvoreni su za javnost 1963. godine. Potom je 1964. slijedila zbirka Nafta i odjeli Astronautika s Planetarijem (1965), Demonstracijski kabinet Nikole Tesle (1976), Osnove poljodjelstva (1981) i Vatrogastvo (1992). Stalni postav Muzeja posljednjih je godina obogaćen i drugim sadržajima, primjerice Alejom skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike u parku na otvorenom (1993). Odjeli Osnove poljodjelstva i Rudarstvo – geologija – nafta prošireni su 1994. oglednim pčelinjim košnicama – Apisarijem i sobom Zemljomjerstvo – katastarski ured, a odjel Transformacije energije zbirkom modela strojeva nazvanom Toplinska moć vatre(1999) te odjel Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost (2013).

Danas se u Muzeju čine napori da se zgrada sanira i uljepša. Ovih je dana počelo postavljanje skele u unutrašnjosti gdje bi se trebao sanirati i promijeniti strop (oko 2.500 m2) što će potrajati nekoliko mjeseci i u znatnijoj mjeri ograničiti prohodnost u Odjelu prometnih sredstava, astronomije i privremenog postava „Otvorena vrata“, no ne bi trebalo jako utjecati na redovno odvijanje nastave tj. stručnih vodstava školskih grupa i razgleda pojedinaca.

U protekle tri godine saniran je veliki dio drvene zgrade Muzeja, promijenjena dotrajala drvena građa, sanirana statika, promijenjeni dio staklenih površina, postavljena nova električna instalacija kao i puno učinkovitija rasvjeta. Istovremeno s radovima obnavljaju se mnogi eksponati – veliki i mali što će, kada svi radovi budu privedeni kraju, zablistati novim sjajem.Naredna godina je jubilarna. Muzej će proslaviti svoj 60. rođendan. Pripremamo mnoga lijepa iznenađenja, mnoga događanja – izložbe, akcije, prezentacije itd.Sa sto pedeset tisuća posjetitelja godišnje, Tehnički muzej je najposjećeniji muzej što svima nama daje još veću obavezu za što kvalitetnijim radom, sakupljanjem, obradom i prezentacijom kulturno-tehničke baštine na zadovoljstvo svih građana a posebice djece, školaraca i studenata.