Tariq Ali i Chomski večeras u Kinu Europa

Tariq Ali jedan od najcjenjenijih društvenih kritičara današnjice stiže na 3. Subversive Film Festival

Autor:: Maja Komljenović 5/7/2010 15:58

Poznat kao gorljivi socijalist, Ali će održati predavanje pod nazivom ‘U obranu socijalizma’. Rođeni Pakistanac koji je studirao na Oxfordu, popularnost je stekao oštrim protivljenjem ratu u Vijetnamu. U nas je nedavno objavljen prijevod njegove knjige ‘Sukob fundamentalizma’, čija će se promocija održati u subotu u 12 sati u Profil Megastoreu.

Predvodnik studentskih prosvjeda 70-ih godina u Londonu ideju socijalizma nikad nije napustio te je i dalje  zastupa jednakim žarom kao i prije 40 godina. U svjetlu svjetske ekonomske krize bit će zanimljivo poslušati kritiku kapitalizma ovog uglednog intelektualca koji smatra da bi socijalizam u jednom novom, pročišćenom obliku bio daleko prihvatljivija opcija.

U 17.30 održat će se predavanje poznatog teologa Johna Milbanka na temu ‘Je li socijalizam previše kapitalistički? Između dvaju Karla – Polanyja i Marxa’, a nakon njega u 19 sati u kino će se putem videolinka javiti Noam Chomsky. Chomskyja se smatra glavnim zagovornikom ljevice u SAD-u, a, baš poput Alija, glasno je kritizirao rat u Vijetnamu i općenito vanjsku politiku SAD-a.

Uz navedena gostovanja, SFF-a za večeras priprema još jednu poslasticu. U kinu Tuškanac u 21.00 sat prikazuje se legendarni film ‘H-8’ Nikole Tanhofera. Prikazan davne 1958. u Londonu, film je do danas u hrvatskoj kinematografiji ostao sinonim kvaltetne režije i izuzetne naracije.

VEZANI ČLANCI:

https://www.zagrebancija.com/hr-scena/covjek-kojeg-su-opjevali-jagger-i-lennon-u-zagrebu_303386