Tablet nikad neće moći zamijeniti knjige

Autor: Jelena Jakšić 2/22/2013 13:30

Ne trebamo se bojati napretka tehnologije. S tehnologijom moramo ići u korak i siguran sam da knjiga neće nestati zbog činjenice kako živimo u vremenu gdje se većina stvari odvija putem računala. Knjiga mora pratiti trendove, rekla je Dunja Seiter-Šverko, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ističe kako je i sama knjižnica, kroz vrijeme prolazila kroz promjene i da je bez obzira na to i dan danas ovdje.

Ovom prilikom, Šverko je najavila i mogućnost razgledavanja starih i vrijednih knjiga, spisa i karata uz stručno vodstvo, a svi ljubitelji knjige moći će, između ostalog, naučiti kako sačuvati svoju vlastitu knjigu od raspadanja.

– Stručnjaci i restauratori polaznike radionice naučit će od kojih se materijala knjige izrađuju, bit će riječ i o oštećenjima knjiga te načinima njihovog popravka i restauriranja – ispričala je Šverko i dodala kako je ovo izvrsna prilika da se pogledaju i najvredniji dijelovi NSK-ovog opusa.

‘Knjige imaju poseban miris’

Koliki je ljubitelj knjige dokazala je i Jelena Pavičić-Vukičević, koja priznaje da joj niti jedan uređaj ne može zamijeniti miris knjige i kako kaže, sigurna je da tehnologija neće izbaciti knjige s polica iz knjižara i knjižnica.

– Kada čitam, uživam u mirisu knjige, u tom cijelom procesu i doživljaju. Na kraju krajeva, u knjizi možete podcrtati neke lijepe rečenice ili napraviti simpatične ‘uši’ kako bi obilježili stranicu. S tablet uređajima to ne možete i djeluju nekako hladno – priznala je Vukičević.

Svi ljubitelji knjige u ovoj manifestaciju moći će uživati u razdoblju od 18. do 21. veljače.