Svjetski je dan darivanja humanog mlijeka

Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, prijevremeno rođenu i bolesnu djecu u okolnostima kada im majčino mlijeko nije dostupno.

FOTO: Pixabay

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka je 19. svibnja i obilježava se diljem svijeta. Banka humanog mlijeka Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Koordinacijskim odborom Grada Zagreba za „Grad Zagreb – prijatelj dojenja, obilježit će ga u subotu 21. svibnja 2022. na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu gdje će biti postavljen prigodni štand od 10 do 14 h.

Pozivaju se sve dosadašnje i buduće darivateljice, obitelji primatelja humanog mlijeka, zdravstveno i drugo osoblje koje sudjeluje u primjeni darovanog humanog mlijeka, udruge koje podupiru rad Banke te sve ostale građane da svrate do štanda i informiraju se o važnosti dojenja i radu Banke humanog mlijeka te sudjeluju u promicanju darivanja humanog mlijeka.

Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, prijevremeno rođenu i bolesnu djecu u okolnostima kada im majčino mlijeko nije dostupno.

Od osnivanja Banke u studenome 2019. za darivanje vlastitog mlijeka prijavilo se više od 500 majki od kojih je 181 postala je darivateljica. Ukupno je prikupljeno više od 1700 L humanog mlijeka kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugom odjelima pedijatrije hranjeno više od 700 djece.

Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica te kontinuiranog interesa i želje majki za darivanjem. Darivateljicom može postati svaka zdrava punoljetna majka djeteta mlađeg od godinu dana, koja ima više mlijeka nego je potrebno njezinom djetetu.