Svečano potpisan ugovor za vraćanje u ispravno stanje prometnica na području Zagrebačke županije

Svečano je potpisan ugovor s više izvođača radova za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećene u potresu na području Zagrebačke županije. Svoje zadovoljstvo potpisom ugovora izrazio je jedan od onih koji su direktno uključeni u potpisane ugovore, Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića, pogotovo kako bi se sanirala komunalna infrastruktura kao preduvjet razvoja.

– Uz zahvalu hrvatskoj Vladi, neosporna je činjenica da je Zagrebačka županija, kao jedna od najvećih i najjačih, i ovim programom dokazala svoju aktivnost, prisutnost i razvoj projekata koji su svima nama bitni. Sanacija skoro sto objekata, što mostova, što klizišta, što cesta, vrijednosti preko 27 milijuna eura, je za svaku pohvalu, i na ponos Zagrebačke županije, rekao je Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića.

Ugovori su značajni i vrijedni za županiju, iznosa oko 29 milijuna eura, koji su dobiveni iz Fonda za solidarnost, za obnovu županijskih cesta. No, obnova tu neće stati:

– Moram naglasiti da ukupni radovi koji će se raditi, a ugovoreni su nešto što je izuzetno visoko, i što ja kao bivši ravnatelj županijskih cesta nisam mogao ni sanjati. Ukupna vrijednost radova je 61 milijun eura, odnosno 59 milijuna iz Fonda solidarnosti. To je za pohvalu, mislim da je ovo povijesni dan za Zagrebačku županiju, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Zahvalio je Vladi što je omogućila županiji da decentralizirana sredstva mogu koristiti za obnovu javnih zgrada:

– Za ovu godinu imamo 40 novih, iduće godine također 40. Kako idu radovi, kao zorni primjer ću predstaviti izgradnju crkve u Kravarskom koja je srušena do temelja u potresu. Ona je danas pred završetkom svih radova, bit će novi objekt i služit će narodu toga kraja.

Javni poziv raspisan je krajem studenog prošle godine, a danas je, nakon provedenog natječaja i javne nabave, potpisan ugovor s izvođačima, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

– Ovim projektom će se sanirati 35 klizišta, 32 mosta i propusta, te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara. To je veliki infrastrukturni zahtjev. Mi smo do sada, kada govorimo o prometnoj infrastrukturi, ugovorili 39 projekata, vrijednosti oko 108 milijuna eura, raspisali smo nekoliko puta javne pozive. Od toga su 24 ugovora za petrinjski potres ukupne vrijednosti 56,6 milijuna eura, i 15 ugovora za zagrebački potres u iznosu od oko 51 milijun eura.

Osim Zagrebačke županije, ministarstvo je do današnjeg dana podijelilo oko 43 milijuna eura i stradaloj infrastrukturi od petrinjskog potresa:

– Hvala svima koji su sudjelovali, zahvaljujem se Zagrebačkoj županiji i županu, mi u ministarstvu smo sa svim županijama u svakodnevnom kontaktu, da se ta prometna infrastruktura, što na Banovini, što u Gradu Zagrebu, a i Zagrebačkoj županiji što prije obnovi.

Ovim potpisom s izvođačima radova dodatno se povećava iznos sredstava koji stižu iz Fonda solidarnosti, rekao je Branko Bačić, ministar graditeljstva i državne imovine

– Za obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada, osigurano je milijardu i tri milijuna eura, od toga 683 milijuna eura za zagrebački potres, i 319 milijuna eura za sanaciju posljedica petrinjskog potresa. Puno je brojeva rečeno, u šumi brojeva teško će nam ostati bilo koji podatak u glavi. S 15. siječnja utrošeno je 392 milijuna eura. To se odnosi i na zagrebački i petrinjski potres. Vrlo važan segme

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM