Svakog mjeseca već četiri godine dolazim na burzu

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Autor: Gorana Banjeglav 1/24/2013 14:24

U prvih 20 dana ove godine posao je izgubilo čak 10.068 osoba. Time se broj nezaposlenih popeo na rekordnih 368.282 osobe, za koje se trenutno nudi tek 4425 radnih mjesta. Na ovoj neslavnoj ljestvici na drugo mjesto smjestio se Grad Zagreb, gdje nezaposlenih ima 45.388. Dobrom dijelu njih redovita mjesečna javljanja postala su rutina.

– Danas sam se došao javiti kao i svakog mjeseca na Zavod za zapošljavanje, i tako već četiri godine, koliko sam prijavljen – rekao nam je jedan gospodin.

Najviše je nezaposlenih sa završenom srednjom školom i onih u dobi od 25 do 34 godine. Stariji kažu – za mlade još ima nade.

– Ne nadam se da će mi pronaći neki posao. Dosad mi nisu ništa ponudili, samo sami si sam našao neke poslove, ali nije bilo sreće – dodao je naš sugovornik.

Oni koji su na burzi rada kraće vrijeme, još se nadaju da će pronaći posao.

– Na Zavodu za zapošljavanje sam godinu dana. Nadam se da ću pronaći posao, zašto ne. Iako ima poslova za koje procjene da su za njih bolji mlađi – rekao nam je drugi gispodin.

Prema predviđanjima analitičara, broj nezaposlenih ove bi se godine mogao popeti na čak 400.000, a ionako mala ponuda poslova dodatno će se smanjiti.