Suze na Odboru za imenovanje, naselja, ulica i trgova

Većina prijedloga je povučena, odbačena ili poslana na doradu, a pale su čak i suze.

Zahtjev Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, da se Trg siječanjskih žrtava 1945. preimenuje u Trg sjećanja poginulih hrvatskih bojovnika Domovinskih ratova od stoljeća sedmog, ipak nije naišao na odobravanje.

– Ja ne bih nikako podržao ovakav prijedlog imena i zbog pojma Domovinskih ratova, a i zbog toga što bi ovo bio najduži naziv jedne ulice, jednog trga u Republici Hrvatskoj – rekao je Ivan Ćelić, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Prijedlog je komentirao i član Odbora povjesničar Neven Budak naglasivši da čovjek kad je bolestan ide liječniku, dok se po povijesne činjenice odlazi kod povjesničara, pritom aludirajući na netočne činjenice navedene u prijedlogu.

– Apeliram, kada se ovakvi prijedlozi dostavljaju, neka budu utemeljeni, faktografski, stručno, a osim toga neka budu pisani pravilnim, hrvatskim jezikom – izjavio je povjesničar Neven Budak.

Počasni predsjednik Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba Damir Štimac vidno se uzrujao radi odbacivanja prijedloga i komentara Nevena Budaka.

– Ljudi kao što ste vi, uništavaju državu Hrvatsku. Što se vaše primjedbe tiče, o mom načinu pisanja i vašoj interpretaciji, vidi se da znate manipulirati na ovakvim sjednicama. Ne želite prihvatiti činjenicu da je Hrvatska nastala 1991. godine. Sve prije toga bilo je samo stvaranje države Hrvatske. Ja i danas tvrdim, ’91. smo svi zajedno išli u obranu stvaranja Hrvatske, jer da je to napravljeno ’45., imali bismo državu. Svi ti ratovi bili su Domovinski, ne samo ’91. Domovinu smo svi tražili i gradili – počasni predsjenik UDHOS-a Damir Štimac.

Predsjednik Odbora Ivan Ćelić stao je u obranu profesora Budaka.

– Profesor Budak ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje stvaranje neovisne države Republike Hrvatske i danas je ovdje istaknuo da je Domovinski rat samo jedan i ja to potpuno podupirem – kazao je Ćelić.

No, nije cijela sjednica prošla u prepucavanju oko nastanka države Hrvatske, naime Lions Klub Grič uputio je zamolbu da se ime Zagrebački Lionsi uvrste u Fond imena za imenovanje naselja, ulica i trgova što je i odobreno.