Suvremeni slikari službeno dobili ulice u Središću

Muzej suvremene umjetnosti

Autor: 10/12/2010 11:38

Edo Murtić, Julije Knifer, Vojin Bakić i Ksenija Kantoci dobili su ulice u Zagrebu. Skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je prihvatio da ulice u zapadnom dijelu novozagrebačkog naselja Središće imenuju po suvremenim slikarima.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Zvonko Maković– Pozdravio bih ovu odluku prema kojoj će poznati hrvatski slikari iz 20. stoljeća dobiti ulice u neposrednoj blizini Muzeja suvremene umjetnosti – kazao je Zvonko Maković, nezavisni gradski zastupnik te dodao:

– Posebno mi je drago da je jedna ulica dobila ime po Kseniji Kantoci. Mislim da je to tek druga ulica u Novom Zagrebu koja nosi ime po nekoj ženi.

Knezović: MO Središće predložio da Murtić dobije ulicu

Predsjednik odbora Marin Knezović (SDP) kazao je kako je cilj bio da imenovanje ulica bude tematski zaokruženo. Tako su ulice u zapadnom dijelu Središća dobila imena po suvremenim umjetnicima.

– Prijedlog da se najduža ulica nazove po Edi Murtiću došla je od samog mjesnog odbora – kazao je Knezović.

Stjepan Marković-.--.-S obzirom da veći dio tog dijela naselja još uvijek nije izgrađen, za očekivati je neke nove ulice. U odboru su najavili kako bi i te buduće ulice trebale nositi imena suvremenih umjetnika.

Ulica Budak Divka preimenovat će se u Ulicu Divka Budaka

Osim ulica u Središću, na odboru su usvojeni prijedlozi imenovanja ulica u Sesvetama. Ivan Maruer iz gradskog katastra kazao je kako su riješeni imovinsko pravni odnosi te ulice u naseljima Šašinec i Planina donja mogu dobiti svoja imena.

Ulice u naselju Šašinec imena će dobiti po toponimima dok će ulica u Planini donjoj dobiti ime Svetog Jurja po lokalnoj crkvi.

Maruer je zastupnike izvijestio i o zahtjevu građana da Ulica Budak Divka preimenuje u Ulicu Divka Budaka. Zastupnici su podržali ovaj zahtjev te se složili s argumentacijom da je u duhu hrvatskog jezika da se prvo piše ime, a nakon toga prezime.

No izmjena imena ove ulice neće ići u skupštinsku proceduru već će se to riješiti ispravkom koji će napraviti tajnica Gradske skupštine objavljivanjem u službenom glasniku. Dobra vijest je da zbog ove izmjene se neće morati mijenjati dokumenti.