Susret Dinama i Hajduka proglašen visokorizičnim

Autor: Ivana Šimac 11/20/2014 13:00

– Poštovani predstavnici medija, u nastavku e-maila dostavljamo priopćenje vezano za nogomenu utakmicu između GNK Dinamo I HNK Hajduk koja će se održati u subotu 22. studenog na stadionu Maksimir s početkom u 15 sati – napisali su u mailu koji su dobile sve medijske redakcije u četvrtak ujutro iz Policijske uprave zagrebačke i nastavili s objašnjenjem.

Nogometna utakmica je procijenjena utakmicom visokog sigurnosnog rizika te će na osiguranju biti angažiran veći broj policijskih službenika iz PU zagrebačke i drugih policijskih uprava. S obzirom da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih navijačkih skupina, policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim propisima kako bi ova utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Prihvat gostujućih navijača obavit će se na ulazima u Grad Zagreb i na prostoru Sveučilišne bolnice u izgradnji. Na parkirališnom prostoru Sveučilišne bolnice policija će osigurati vozila gostujućih navijača. Za gostujuće navijače je organiziran siguran transport do poligona Borongaj gdje će organizator utakmice prodavati ulaznice. Također, napominjemo da će na prostoru poligona Borongaj i tržnice Borongaj biti osigurana sigurnosna zona za gostujuće navijače u kojoj će također biti omogućeno parkiranje vozilima gostujućih navijača.

Organizator će za gostujuće navijače prodavati ulaznice za južnu tribinu stadiona Maksimir putem internetske prodaje od 19.11.2014. i u pretprodaji na prodajnim mjestima GNK Dinamo 20. i 21.11.2014. od 10 do 19 sati, kao i 22.11.2014. na južnim blagajnama od 9 do 15.45 sati. Prodaja ulaznica je personalizirana, a za ulaz na stadion potrebno je imati propisani osobni dokument. Molimo gledatelje, a poglavito gostujuće navijače da ulaznice kupe pravovremeno jer se zbog personalizirane prodaje očekuju gužve na blagajnama. Također preporučamo gostujućim navijačima da na prostor Sveučilišne bolnice u izgradnji dođu do 11 sati kako bi pravovremeno kupili ulaznicu i sigurno ušli na stadion.

Na prostoru poligona autoškole kod okretišta Borongaj, Hitrecovoj ulici, tržnici Borongaj i prostoru južnog ulaza na stadion Maksimir, na kolnom ulazu Kipa sportaša i prostoru u zoni raskrižja Ulice Svetice i Maksimirske sve do zapadnog raskrižja zapadnog parkirališta stadiona u vremenu od 6 do 19 sati temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.Također, temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba i sukladno prosudbi policije  zabranit će se promet Maksimirskom od Kvaternikovog trga do Mandlove, Ulicom Svetice od Maksimirske do Branimirove, Budakovom ulicom, Kennedyevim trgom, Zvonimirovom ulicom od Heinzelove do Harambašićeve od 12 do 19 sati. Također, upozoravamo sve posjetitelje da u bližoj zoni stadiona ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. S obzirom na ograničen broj parkirnih mjesta u zoni stadiona, preporučujemo dolazak javnim gradskim prijevozom.

Ulazi za gledatelje se otvaraju u 13 sati te molimo da se čim ranije dođe na stadion zbog opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem zabrane unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona. Ovim putem upozoravamo građane da u zonu stadiona te ostale prostore ne donose pirotehnička sredstva, oružje i druga sredstva pogodna za napad i ozljeđivanje, transparente i znakovlje zabranjenog i neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a da bezalkoholna pića ne nose u bocama jer će se u protivnom protiv prekršitelja poduzeti zakonom propisane mjere. Na stadion se neće moći unositi niti kišobrani, upaljači i drugi tvrdi predmeti, te torbe i ruksaci.

Sukladno ovlastima iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policijski službenici snimat će i fotografirati prostor stadiona te ostalih javnih mjesta gdje će se okupljati navijači te će poduzeti pojačane mjere osiguranje u zonama stadiona i na širem gradskom području. Pojačano će nadzirati, upravljati i preusmjeravati promet na prilaznim pravcima stadiona te poduzimati potrebne mjere u cilju uočavanja i procesuiranja osoba koje preprodaju ulaznice ili ih stavljaju u opticaj na nedozvoljeni način.

Apeliramo na građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovjedi policijskih službenika i drugih službenih osoba (zaštitara, redara) kako u dijelu upravljanja prometom  tako i u dijelu sigurnosnih mjera kako bi ovaj događaj protekao u redu i bez izgreda!

Molimo građane i svi posjetitelji utakmice da se pridržavaju  uputa  redarske službe i svih drugih službenih osoba organizatora te pozivamo da se prije utakmice, na samom stadionu, za vrijeme odigravanja utakmice i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi ova utakmica prošla u primjernom ozračju vrhunskog sportskog događaja.