Što su limfomi i koji su simptomi?

Svjetski dan limfoma

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 9/19/2016 15:32

U Hrvatskoj svake godine od limfoma oboli oko 700 pacijenata, a kao i kod svake zloćudne bolesti, najvažnije je rano otkrivanje. Kako bi se javnost, a i same pacijente educiralo o ovoj bolesti, u Hrvatskom novinarskom domu obilježen je Međunarodni dan limfoma koji se obilježava već 12.godinu za redom. U prosotorijama HND-a održana su 2 zanimljiva predavanja na temu limfoma, te je Hrvatska udruga leukemija i limfomi uspostavila video vezu sa svojim podružnicama u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Splitu i Zadru.

– Limfomi su bolesti krvotvornog sustava, znači zloćudne bolesti. To je karcinom limfnih čvorova za koji se jednostavno ne zna od čega dolazi, te nastaje kao i mnoge druge zloćudne bolesti. On se ne može prevenirati, prevencijski se ne može otkriti kao recimo karcinom dojke, karcinom debelog crijeva ili grlića maternice – navodi Miodrag Radmilović, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi Podružnica Slavonski Brod.

Kao i kod svake bolesti, važno je simptome uočiti na vrijeme i što prije se javiti svom liječniku.

– Prevencije zapravo nema, to su tumori koji se javljaju sporadično. Dakle, nisu jasno povezani sa nekakvim čimbenicima rizika. Liječenje je složeno, uključuje primjenu kemoterapije, zračenja i raznih danas takozvanih pametnih bioloških lijekova. Liječenje svake godine postaje sve bolje, uspješnije i skuplje. To je naravno u situacijama, kao što je naša ekonomska kriza, zapravo vrlo važno – istaknuo je prof.dr. Igor Aurer, medicinski direktor Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

SIMPTOMI LIMFOMA:

  1. Povećani limfni čvorovi na vratu, ispod pazuha, u trbuhu ili na preponama

  2. Povećana tjelesna temperatura

  3. Pojačano znojenje (obično noću), obilno preznojavanje koje zahtijeva presvlačenje

  4. Nenamjeran gubitak težine

  5. Umor i nedostatak snage

  6. Svrbež cijelog tijela 

 

22. rujna će se obilježiti i Međunarodni dan leukemije, što će također biti popraćeno predavanjima za građane i pacijente.