Stanovnici Donje Dubrave u subotu prosvjeduju kako bi sačuvali park u Vinodolskoj ulici

Na mjestu parka i prostora Mjesnog odbora 30. svibnja 1990. ne žele stambenu zgradu.

Foto: Facebook

Na mjestu zgrade mjesnog odbora i parka s dječjim igralištem u Vinodolskoj ulici uskoro bi se trebala izgraditi stambena zgrada. Građani Donje Dubrave oštro se protive tom potezu te za subotu 15. veljače najavljuju veliki prosvjed.

“Gradnjom stambene zgrade na mjestu dječjeg igrališta i parka nestala bi jedna od rijetkih zelenih površina u Donjoj Dubravi, gradskoj četvrti koja je opterećena neplanskom
individualnom stambenom gradnjom, ali i sa sve više stambenih zgrada, za koje se izdaju građevinske dozvole bez ikakvog prostornog planiranja, bez parkirnog prostora, bez
zelene površine, drveća i, što je ponekad i najveći problem, bez kvalitetne prometne infrastrukture. Smatramo da je takva gradnja posljedica nepostojanja detaljnih urbanističkih planova gradskih četvrti”, kažu organizatori prosvjeda ‘Ne damo mjesnu’.

Sa svojim zahtjevom za očuvanjem parka obratili su se pismom koje su adresirali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara i predsjednika Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava Milana Draženovića.

Foto: Facebook

“Što se tiče konkretne zelene površine u Vinodolskoj ulici, mjesni odbor i Vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava propustili su na vrijeme tražiti prenamjenu zemljišta u GUP-u i otkup od prethodnog vlasnika, koji je Gradu navodno i nudio nekretninu. Građani za to nisu krivi, saznali su činjenice tek kad se pojavio novi vlasnik i najavio izgradnju stambene zgrade. Gradonačelniče Bandiću, nestankom parka i dječjeg igrališta u Vinodolskoj ulici, ostat će potpuno izbetonirano naselje, uskih ulica prepunih parkiranih automobila, bez stabala i bez zelenila čak i u premalenim dvorištima”, dodaju te zahtijevaju tri stvari.

Prvo, traže da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odmah predloži i donese sve potrebne Zakone i pravilnike, kako bi se u RH omogućilo kvalitetno prostorno
planiranje.

Drugo, apeliraju da se u Gradu Zagrebu, pored GUP-a, donesu detaljni urbanistički planovi gradskih četvrti.

Na koncu, žele da Grad Zagreb izmjeni namjenu na spornoj nekretnini na kojoj se nalazi zgrada Mjesnog odbora 30. svibnja 1990. i park s dječjim igralištem iz stambene gradnje u javni, odnosno kao zelenu površinu te od vlasnika otkupi, ili zamijeni nekretninu.

“Gradonačelniče Bandiću i predsjedniče Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava Draženoviću, građani su opravdano ogorčeni i spremni prosvjedovati pa i opstruirati investitora, sve dok se problem ne riješi tako da se sačuva jedna od rijetkih zelenih oaza u njihovoj široj okolini”, zaključuju te pozivaju sve strane na prosvjed koji planiraju od jutarnjih do poslijepodnevnih sati, a centralni dio događanja zakazuju od 14 do 16 sati.

Foto: Facebook