Stanari Laništa peticijom protiv društvenog centra

Autor: Daria Simić 11/9/2015 13:10

Nakon najave gradnje društvenog centra na Laništu, pod čijim se okriljem prema saznanjima stanovnika krije baptističko vjersko okupljalište, sazvan je zbor građana. Sastanak je potrajao gotovo tri sata, a potpisivala se i peticija protiv gradnje. Podsjetimo, novi objekt predviđen je na prostoru preko puta škole i vrtića,  kojeg stanovnici koriste  za šetnju, rekreaciju i druženje.

– Društveni centar se gradi kao društveni zbog toga što ako se gradi kao društveni plaća manje komunalne doprinose Gradu Zagrebu i Grad od toga nema apsolutno nikakav profit. To nije prostor kao ovaj, koji ćemo povremeno koristiti, nego je to prostor koji ćete vi platiti. U sklopu toga će biti dvorane za vjenčanje za koje su oni rekli da će ih privremeno koristiti za svoje sakralne obrede, na što imaju pravo. Tu bi bio njihov teološki institut, i hostel za studente koji su njihove vjeroispovijesti. Rekli su da će biti i knjižnica, ali ne onakva kakva treba biti nego knjižnica od nekih 200 knjiga. I tu bi se nalazio i neki kafić ili pekara – izjavila je Gordana Miškulin, potpredsjednica Vijeća Mjesnog odbora Lanište koja dodaje kako ova borba traje već godinama, a nakon svakog obećanja koje dobiju iz Grada, građani Laništa su izigrani.

– Ovo je jedno kompleksno pitanje kojim se mi bavimo već godinama da bismo obuhvatili i sporstke terene i šetnicu za ljude starije životne dobi i spomen – park za koji smo već imali zbor građana, koji se kontinuirano ignorira. Znači, ljudi koji su ovdje vidjeli su da smo imali zbor građana za tu lokaciju, tu česticu koja bi se trebala pretvoriti i nagrditi. Znači, čitavo vrijeme mi pratimo situaciju  – mjesni odbor i ostale udruge koje su na Laništu. Nismo odustali, ali  jednostavno se ne možemo boriti protiv gradske administracije. Kao što je ovdje navedeno, on (gradonačelnik op.a.) obećava jedno, mi pristojno čekamo i na kraju nas on ponovno izigra – dodala je Miškulin.

Iz Vijeća Mjesnog odbora Lanište poručuju i da su ogorčeni jer još uvijek ne mogu dobiti prostor za održavanje zbora građana.

– Svi ostali su dobili prostore. Samo mi nismo mogli kao stanovnici ovog naselja dobiti adekvatan prostor za održavanje zbora građana. Smatram da je to bezobrazno i nepristojno – ističe Miškulin.

Građanima najviše smeta što izgradnja društvenog centra znači da će velika zelena površina biti pretvorena u objekt za kojeg smatraju da će nagrditi naselje. No, od borbe protiv izgradnje, kažu, neće odustati.