Srnec kao inspiracija za veselu dječju predstavu

2/6/2010 9:54

‘P/okreni se’ je predstava nastala u kreativnim radionicama Muzeja suvremene umjetnosti koje su se održavale tokom posljednja tri tjedna izvest će se u nedjelju, 7. veljače, u 17 i 18 sati u dvorani Gorgona. Preko stotinu djece stvaralo je ovu predstavu kroz radionice likovne, glazbene i scenske umjetnosti nadahnute umjetničkim djelima iz retrospektivne izložbe Aleksandra Srneca.

-.-Slavko Midzor / Pixell-.-Predstava je namijenjena djeci i odraslima, a sastoji se od šest slika inspiriranih linijama koje u svakoj sekundi stvaraju nešto novo, mobilnim skulpturama koje svakim svojim pokretom pričaju novu priču, matematičkim skicama te reflektirajućim instalacijama i svijetlom. Igra linija i tijela, animacija kocki, skulpture, odjeća od gume i UV svijetla tako će sve pretvoriti u veselu dječju igru.

Djeca su sama osmislila scenografiju pa čak glazbu za svoju prvu predstavu

Ciklus je započeo radionicom ‘Pokreni liniju’, u kojoj su djeca u dobi od 10 do 15 godina izrađivala radove prema Srnecovim umjetničkim djelima. Potom je nastajala scenografija na radionicama ‘Linija kao tijelo’ i ‘Moduliranje prostora’. U potragu za čistim zvukovima Srnecovih skulptura i instalacija krenuli su na glazbeno–zvučnim radionicama ‘Srnec Rec’, a potom su komponirali i obrađivali ih u kraće glazbene forme. Polaznici su poput pravih malih tonskih majstora stvarali tonsku podlogu kazališne predstave. Prema tim zvukovima plesači i glumci kretat ćese pozornicom u koreografiji osmišljenoj na plesnim radionicama pod nazivom Od linije do skulpture, u Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstava traje pola sata i ulaz je besplatan, a u stvaranju sudjelovali su autori i voditelji radionica Desanka Virant, Mirjana Preis, Ivana Market, Maro Market, Ksenija Filipović dok su projekt koordinirale kustosice MSU-a; Vesna Meštrić i Nada Beroš.