Šprem: Taksisti, što vas priječi da pojeftinite?

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i tajnica skupštine Jadranka Blažević

Autor: Sanjin Španović 10/22/2010 13:39

Klub zastupnika SDP-a, HSU-a, HNS-a, HSLS-a te nezavisnih lista Velimira Sriće i Tatjane Holjevac izradili su svoj prijedlog odluke o liberalizaciji tržišta i poslali ga Bandiću na očitovanje. U slučaju da ga Bandić odbije, na Skupštini u utorak će se odbiti Bandićev prijedlog i izglasati ovaj svih klubova zastupnika izuzev HSS-a i HDZ-a.

Ukupno otvaraju 267 novih (taksi) radnih mjesta

Prema tom prijedlogu u Zagrebu će se otvoriti ukupno 267 novih taksi licenci (omjer 1 taksist na 600 građana) i tako omogućiti ulazak konkurencije na tržišta.

-.-Mario Lukunić/PIXSELL-.-Predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik Gradske skupštine Boris ŠpremPredsjednik Skupštine Boris Šprem danas je na konferenciji za medije rekao kako prozivke Udruženja taksi Zagreb ne misli komentirati i kako su one sve netočne.

Šprem: Štrajk najviše govori o vodstvu taksista koji ga je organizirao

– Njihovi napadi na mene su osobne prirode, a mi se ovdje bavimo javnim poslom. Nije bilo razloga za štrajk jer su se sve dogovorili s Bandićem. Oni ovim štrajkom rade pritisak na Skupštinu koja mora donijeti odluku – rekao je Šprem koji je rekao da sam štrajk i odbijanje prijevoza invalida, trudnica i bolesnih najbolje govori o onima koji su taj štrajk i organizirali.

– ZET će uskočiti, a od direktora Baričevića sam tražio da cijene prijevoza tih osoba budu manji nego oni taksista – dodao je Šprem.

Najavljujući odluku pet klubova zastupnika potvrdio je kako se oni sa zagrebačkim taksistima najviše razmimoilaze oko broja taksista i cijene prijevoza.

“Neka taksisti prijeđu sa riječi na djela”

– Da se oko toga ne razmimoilazimo ne bi bilo ni jeftinijeg prijevoza. A uostalom u gradonačelnikovom prijedlogu nema te odluke koja odlučuje o tome tko određuje cijene. A znate li tko sada određuje?  Skupština Radio taksi udruge! Pa zato odavde javno pitam taksiste što ih priječi da snize cijene odmah. Neka to učine i prijeđu sa riječi na djela – rekao je Šprem.

U zajedničkoj odluci, dodao je, stoji i kako u roku 5 godina svi moraju imati aute bijelih boja, ali da u roku od 2 godine moraju uvesti kartično plaćanje.

Šprem je priznao da je u izradi ove odluke koristio i riječki model i iskustvo stranačkog kolege Vojka Obersnela. Na kraju je poručio taksistima da odustanu od štrajka i pripreme se za odluku koju će Skupština donijeti u utorak na svojoj sjednici.

Dragan Kovačević: Kvalitetni i jeftini taksi sa čistim autom u Zagrebu nije čest slučaj

-.-Marko Lukunić/PIXSELL-.-Radimir Čačić i Dragan Kovačević iz HNS-aHNS-ov zastupnik Dragan Kovačević nešto ranije je na sjednici Odbora za gospodarstvo utvrdio kako u ovom slučaju štrajka nisu primarni parcijalni interesi jedne društvene skupine, odnosno taksista, već pozicija korisnika.

– Građani žele jeftiniji taksi, uredno obučenog vozača i čist auto koji nudi kvalitetan prijevoz. To u Zagrebu nije bio slučaj i blago rečeno taksiji imaju nesnosni miris, njihova slika nije reprezentativna, a to sve im omogućuje monopol koji imaju. Zato je konkurencija potrebna – rekao je Kovačević (HNS) i dodao da koliko god je Zagreb u neki stvarima krenuo naprijed je isto tako po pitanju taksija zaostao ne jedan, već šest do deset koraka.