Šprem si smanjio plaću da bude jednaka Bandićevoj

Boris Šprem

Autor:: Stjepan Marković 3/25/2010 8:44

Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine, odlučio si je smanjiti plaću, te njezin iznos uskladiti s primanjima gradonačelnika Milana Bandića. Naime, njih dvojica su prije imali jednake plaće no kako je 11. ožujka na snagu stupio novi Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi došlo je do promjena. Taj zakon odredio je maksimalne plaće predstavnika izvršne vlasti te ih uskladio s primanjima članova vlade.

-.-Robert Anic/PIXSELL-.-No u tim zakonom nisu određene plaće za predstavničku vlast kao što su gradske skupštine budući da gradski zastupnici nisu državni službenici. Oni sami sebi određuju plaću. Tako su zastupnici smanjili sebi primanja prošle godine kao dio mjera štednje. Tada su oporbenjaci pozvali Šprema i Holjevac da si sami snize plaće no tada je to ostalo bez efekta.

– Moja plaća bila je usklađena s gradonačelnikovom i imali smo isti koeficijent za izračun. Novim zakonom njegov koeficijent je smanjen pa sam odlučio smanjiti svoj koeficijent da ponovno bude jednak gradonačelnikovom. Smatram da bi bilo neprirodno da predsjednik skupštine ima veću plaću od gradonačelnika – kazao je Šprem.

Šprem je potpisao rješenje o smanjenju plaće te ga poslao nadležnom Odboru za izbor i imenovanja. Plaća mu je smanjena retroaktivno tako da će umanjeni iznos primati od ožujka kao i gradonačelnik.

Osim sebi, Šprem je odlučio smanjiti plaću i svojoj zamjenici Tatjani Holjevac koja je uz njega jedini profesionalac od predstavnika u Skupštini. Neslužbeno doznajemo kako bi se val smanjivanja plaća mogao nastaviti prema ostalima zaposlenicima u Skupštini.

– To je potez iz solidarnosti prema stanju u zemlji i osobno to podržavam – kazala je Holjevac.

Josip Kregar koji je jedan od četiri potpredsjednika Skupštine pozdravio je ovakvu odluku i izjavio kako bi bilo dobro da se i druge plaće usklade na niže.

– Naše naknade su već smanjene koncem prošle godine ali ne bih imao ništa protiv kada bi se još jednom smanjile – zaključio je Kregar.