Spomenik žrtvama rata mora biti u srcu Zagreba

Marin Knezović iz SDP-a

Autor: Jelena Jakšić 11/19/2012 15:21

Zagreb još uvijek nema mjesto koje dostojno i jasno predstavlja spomen na sve stradale u Domovinskom ratu. Spomenik žrtvama rata mora biti u srcu Zagreba, a idealna lokacija bila bi zelena površina između Slavonske avenije, Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice, poručio je Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Knezović je istaknuo kako je potrebno utvrditi i kriterije po kojima će se braniteljima i događajima iz Domovinskog rata dodjeljivati ulice, naselja, trgovi ili parkovi.

Iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje ovom prilikom poručili su kako je oko 750 zagrebačkih branitelja dalo svoj život za samostalnost i neovisnost Hrvatske, ali da je potrebno napraviti precizniju evidenciju kako bi se znao točan broj poginulih zagrebačkih branitelja i njihov ratni put.

– Predlažemo tri kriterija. Prvi je da događaj ili osoba sudjeluju u događanjima iz 1991. godine, drugi je da imaju značenje na lokalnoj razini, a treći da je riječ o pokojnoj osobi – kazao je Knezović.

Što je sa ženama u ratu?

U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 20.000 žena. Njihov doprinos je velik, a činjenica je da niti jedna javna površina ne nosi ime po jednoj od žena koje su sudjelovale u ratu – upozorila je Ivana Mlinar Horvat, članica Odbora te kazala kako bi Kati Šoljić, ženi koja je izgubila u ratu četiri sina i supruga, trebalo posvetiti jedan dio javne površine.

– Njezina žrtva je velika i ova žena zaslužuje imati svoj prostor u Zagrebu – rekla je.

Ovom prilikom upozorilo se i na činjenicu kako postoje i po dvije javne površine koje nose isti naziv te da bi se takve situacije trebale paziti i kontrolirati.

– Postoji i trg i park 101. brigade. Moramo paziti da se ubuduće takve stvari ne događaju jer imamo još puno potencijalnih imena koja vrijede dobiti jedan svoj kutak u gradu Zagrebu – zaključio je Knezović.