SP U18 hokej: Hrvatskoj srebro, Domagoj Troha izabran za najboljeg golmana SP-a

- Dobro smo krenuli i u drugoj trećini još jače stisnuli, ali kad ne zabiješ, dobiješ. - istaknuo je glavni trener, Alan Franjković. 

Press materijal

Hrvatska juniorska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na IIHF SP U18. Mladi hokejaši odigrali su borbenu utakmicu, ali Španjolska je zasluženo pobijedila 4-1 (0-1, 0-2, 1-1) te osvojila zlatnu medalju i osigurala plasman u diviziju II grupu A. Uspjeh nikako nije umanjen jer za ovu generaciju juniora, srebrna medalja je vrijedan rezultat.

Hrvatska je otvorila utakmicu vrlo dobro i uspješno su parirali Španjolcima. Igrali su juniori vrlo agresivno i imali dobre šanse. No, 9. minuti za 1-0 zabija Marc Layola na asistenciju Zaballe. Nažalost Hrvatska nije iskoristila dva puta po igrača više, iako su šanse imali i Vragolović i Rakar i Dobrić, ali španjolski golman Raul Barbo bio je na visini zadatka.

Press materijal

U drugoj trećini, Hrvatska je nastavila s kvalitetnom igrom, imala je nekoliko prilika za gol, ali golove su iz kontri zabili Španjolci (Zaballa u 24. minuti i O’hare u 35. minuti) i na odmor se otišlo s rezultatom 3-0.

Hrvatski napadač Dominic Rene Čanić i prije utakmice se loše osjećao i mučio s virozom, a nakon druge trećine trener Alan Franjković je odlučio da ne nastavi utakmicu zbog temperature.

Španjolci su nastavili u istom ritmu i u zadnjoj trećini, a za potvrdu pobjede u 57. minuti zabija Sergio Sarasa za 4-0. Dvije minute kasnije i gol za Hrvatsku zabija Leo Selitaj na asistenciju Nikole Kramarića za konačnih 4-1.

– Nažalost nismo uspjeli napraviti još jedan korak i uzeti zlato no i srebrna medalja je veliki uspjeh. Malo su nas i bolesti i ozljede omele, a sa Španjolcima je bila i fizički i psihički teška utakmica. Dobro smo krenuli i u drugoj trećini još jače stisnuli, ali kad ne zabiješ, dobiješ. – istaknuo je glavni trener, Alan Franjković.

Press materijal

Prema odluci direktorata, najbolji golman SP-a je Domagoj Troha (Hrvatska), najbolji obrambeni igrač je Aron Sarimento (Špajolska) i najbolji napadač je Jing Wang (Kina).

– Jako sam ponosan na sve igrače i trenere. Imali smo dosta šansi koje nismo iskoristili, ali srebro oko vrata je čudo. – izjavio je Troha.

A po izboru hrvatskih trenera, naš najbolji igrač SP-a je napadač Sven Paulović.

Reprezentacija Srbije je pobjedom nad Kinom od 4-0 (1-0, 2-0, 1-0) osigurala treće mjesto i brončanu medalju. A favorizirana Nizozemska ostvarila je laku pobjedu nad Islandom od 3-1 (1-0, 0-0, 2-1) čime je Island ispao u Diviziju III Grupa A.

Press materijal