MILAN BANDIĆ: “Ovo je ekocid te ćemo učiniti sve potrebno da stanemo na kraj ilegalnim deponijima u Gradu Zagrebu!”

Kamioni Čistoće intenzivno rade na sanaciji ilegalnog deponija u blizini jezera Savica. Radove je obišao i gradonačelnik Milan Bandić te poručio kako će poduzeti dodatne mjere da se takva situacija više ne ponovi

Sanacija ilegalnog deponija, svega pedesetak metara udaljenog od jezera Savica, u punom je jeku.

– Ima jako puno otpada, djelatnici Čistoće rade prema mogućnostima, već smo 600 kubika otpada odvezli – potvrdio je Goran Bradić, voditelj Podružnice Čistoća.

No, još im je ostalo dosta posla. Prema trenutnim predviđanjima, da bi očistili područje na kojem se nalazi između 3.000 i 5.000 kubika otpada, trebat će im oko mjesec dana.

– Nećemo kamione odavde maknuti dok to ne napravimo. Kad sve napravimo, ovdje ćemo se ponovo naći, da kažemo da se više nikad ni jedan gram otpada tu neće odložiti – izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Također je istaknuo kako ovo nije izolirani prizor u Gradu Zagrebu, čemu planira stati na kraj, pojačanim videonadzorom, ali i drugim metodama.

– Samo mogu reći da ćemo iza Uskrsa, organizirati na svako mjesto po jednog komunalnog redara, da stanemo na kraj uljezima. To nisu Zagrepčani, to su hulje i neodgovorni ljudi. Neću žaliti ni vremena ni novaca da uđemo u trag tim ljudima jer ovo što se ovdje radi je ekološka bomba i zločin – rekao je Bandić.

Kako bi se ekološka svijest građana podigla na višu razinu, predlaže sljedeće:

– Oni ljudi koji u Zagrebu nemaju dovoljno da plate odvoz na Jakuševac, tamo gdje se važe otpad, Grad Zagreb će platiti, kao što je socijalno odgovoran i osjetljiv na sve drugo. Oni koji su ispod socijalnog minimuma, Grad će platiti, ali ćemo ih zamoliti da više ne odlažu na ovakva i slična mjesta. Mislim da se tu ne radi o njima nego o drugim pojedincima – dodao je zagrebački Bandić.

Iz Vijeća Gradske četvrti Pešćenica- Žitnjak, potvrdili su kako se na području svoje gradske četvrti često suočavaju s problemima divljih odlagališta otpada.

– To vam u roku 15-ak dana ili mjesec dana nastane i jednostavno eksplodira. Nastojimo se na području naše Gradske četvrti boriti protiv toga, takvog neodgovornog ponašanja naših sugrađana, postavljanjem betonskih prepreka i metalnih rampi. Međutim, jednostavno se to se kida, uklanja i nastaje ovakvo neodgovorno ponašanje – napomenuo je Dragan Vučić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Pešćenica- Žitnjak.

Na takvu vrstu ponašanja pojedinaca osvrnuo se i sam gradonačelnik te poručio:

– I to su Zagrepčani, ali to nisu Zagrepčani nego neodgovorni ljudi, hulje i hijene koje čine ekocid nad našim gradom – zaključio je Bandić.