Smijenjen ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, razlog Brestovac?

Dr. Boro Nogalo svoju smjenu naziva "staljinističkom čistkom" iza koje je borba za zlatnu koku.

Foto: Wikipedija

Dr. Boro Nogalo smijenjen je s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a kako prenose 24 sata, razlog je navodno zemljište na kojem se nekoć nalazila bolnica Brestovac. Naime, Dječja bolnica Srebrnjak vlasnik je tog prostora na Sljemenu.

Upravo Nogalo svoju smjenu naziva “staljinističkom čistkom” iza koje je borba za zlatnu koku – 60 milijuna eura plus 80 tisuća četvornih metara zemljišta Brestovac.

Smjena se dogodila vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora o projektu Centra za kompetenciju za translacijsku medicinu (CCTM), jedinog takvog u Europi, a koji je će se uskoro početi graditi uz postojeću zgradu bolnice na Srebrnjaku. Cilj tog centra bio bi da se sva temeljna, klinička ili populacijska istraživanja što prije povežu i da se njihovi rezultati primijeni u liječenju.

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna u 85-postotnom iznosu financira se iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Zemljište Brestovac, gdje je nekad davno bio čuveni sanatorij za oboljele od tuberkuloze, također je u vlasništvu bolnice, a Bandić ondje planira međustanicu nove sljemenske žičare.

Brestovac je prije prvog svjetskog rata počeo graditi Milivoj Dežman. Naime, ljubav njegovog života, Ljerka Šram, oboljela je od te opake bolesti, a on ju je želio izliječiti pa je izgradio Zagrebački sanatorij za liječenje tuberkuloznih radnika. Međutim, Šram mu je umrla na rukama 1913. godine u Brestovcu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Brestovac je bio bolnica za ranjenike – Nijemce, domobrane i ustaše.

No u bolnici se 1945. zbio strašan pokolj, kada su partizani sve pacijente razodjenuli, vezali žicom i vodili na obližnje stratište Obernjak gdje su ih ubijali, uglavnom noću i vatrenim oružjem.

Brestovac je radio još neko vrijeme nakon rata, a šezdesetih godina prošlog stoljeća je zauvijek zatvorio svoja vrata.

Iako okružen netaknutom prirodom, od Brestovca mnogi danas zaziru jer se godinama govori da je uklet te da njime lutaju duhovi svih onih koji su ovdje proveli posljednje godine svoga života.