Smijehom otvoren šesti po redu ZagrebDox

Autor: Maja Gujinović 3/1/2010 0:06

Istovremeno, u čak četiri kino dvorane Movieplexa u Kaptol centru sinoć je, svečano, po šesti put, otvoren najveći festival dokumentarnog filma u regiji – ZagrebDox.

FAMA-.-FAMA-.-Slovački redatelj Marko Škop s hrvatskom suprugom Marinom Andree-ŠkopSimpatična crnohumorna komedija ‘Osadne’, u koprodukciji Češke i Slovačke, prvi je film koji je, od njih 150, prikazan gledateljima. Priču o malom slovačkom selu, naseljenom Rusinima, koje se nalazi na samom rubu Europske unije te pokušava i duhom postati dio velike zajednice nasmijalo je prepuna gledališta sve četiri dvorane. Autor filma, redatelj Marko Škop, iako Slovak prisutne je pozdravio na hrvatskom jeziku s obzirom da je hrvatski zet, a nije propustio ni pozdraviti svoju punicu koja je sjedila u gledalištu.

Ceremoniji otvaranja nazočili su i predsjednik Ivo Josipović, veleposlanik Slovačke Roman Supek, izaslanik Ministarstva kulture Srećko Šestan, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičic Vukicević, Vesna Pusić te Zrinka Vrabec Mojzeš.

Iako filmovi govore i o recesiji ZagrebDox je ne osjeti

– Kažu da je vrijeme krize, a u tom slučaju moguće je otići u dva smjera: fikciju ili stvarnost. Naša je odluka bila da vidimo, shvatimo i osjetimo kakav je svijet u kojem živimo. S toga i ovaj ZagrebDox nudi još jedno putovanje kroz svijet stvarnosti, kakva god ona bila – rekao je Nenad Puhovski, direktor festivala.

Kako objašnjava, razlog uspjeha ovog festivala leži u tome da se ne shvaća preozbiljno, već samo teži svake godine biti što kvalitetniji.  ZagrebDox se ove godine prvi put održava u Movieplexu, i to je za sada prvi festival koji je svoje mjesto pronašao u Centru Kaptol.

Nakon današnjeg otvaranja ZagrebDox sutra kreće punom parom; prve projekcije počinju u 12 sati a posljednje u kasnom terminu u 22 sata. Novosti ovogodišnjeg ZagrebDoxa su programi Stanje stvari, novi program koji preko dokumentiranih priča koje problematiziraju neuobičajene društvene teme nudi nesvakidašnji pogled na trenutačno stanje svijeta u kojem živimo te Dox Događanja u kojima će biti prikazano čak 14 premijera, od čega deset hrvatskih.

Prvi dan festivala zatvorit će veseli dokumentarac o reggae glazbi s Jamajke

FAMA-.-FAMA-.-Krsto Papić i kći OzanaPrva Dox događanja kreću u ponedjeljak u sklopu kojih se prikazuju filmovi ‘Mimara Revisited’ Danka Volarića, ‘Sudbina br. 13‘ Irene Škorić te ‘Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest‘ Željka Mirkovića koji prati dva književnika, Hrvata i Srbina, dok putuju nekadašnjim autoputom Bratstva i jedinstva i lamentiraju o zajedničkoj prošlosti i nesigurnoj budućnosti. Nakon projekcija ovih filmova održati će se i razgovori publike s autorima.

Već u podne prikazat će se filmovi izašli s mladog zagrebačkog studija dokumentaristike: ‘Benjamin‘ i ‘Redovnik‘. U 14 sati kreću filmovi iz regionalne i međunarodne konkurencije, kontroverzni dox ‘Bastardi utopije‘ te prve epizode srpske serije ‘Robna kuća‘. Od dvanaest epizoda koje će se prikazati na ZagrebDoxu sutra pogledajte dvije posvećene partizanskom filmu.

Blok projekcija u 16 sati pored filmova iz konkurencije donosi i prve filmove iz retrospektivnog programa hrvatskog autodoxa te ‘Žena s pet slonova‘, prvi od šest filmova iz programa njemačkog suvremenog doxa po izboru Claasa Danielsena, direktora festivala DOK Leipzig, dva Happy doxa, ‘Izum doktora Nakamatsa‘ o smiješnom izumitelju Nakamatsu iz Japana i ‘Dobro jutro, Lenjine!‘ o turističkom potencijalu komunističke ostavštine.

Stanje stvari otvoriti će projekcije filmova ‘Želim biti šef’ o mladim Kinezima budućim vrhunskim managerima koji se bore za upis u najbolje škole i ‘Nabrijani gradovi – Šangaj’ koji priča o urbanističkim problemima prenapučenog megalopolisa i planovima da se stambene jedinice počinju raditi – pod zemljom. A za kraj prvog dana festivala atmosferu će zagrijati film ‘Ustanite!’ o Jamajčanskoj glazbi, glazbenicima i otočkom temperamentu.

>>> FOTOGALERIJU S OTVARANJA ZAGREBDOXA POGLEDAJTE OVDJE