Slovensko gostovanje s tragičnom groteskom

'Nizina neba' predstava na rubu tragedije i komedije Slovenskog mladinskog gledališča

Autor: Maja Gujinović 1/6/2010 9:11

Slovensko mladinsko gledališče s predstavom ‘Nižina neba’, gostovat će u ZKM-u u sklopu ciklusa ‘Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih’ u subotu 9. siječnja.  Autor drame ‘Nižina neba’, koja je nastala prema Ovidijevim Metamorfozama je Nebojša Pop Tasić, koji metamorfoze istražuje kroz pojam homo ludensa i obrnuto.

Predstava u kojoj prestaje igra a počinje stvarnost

Osnovno ishodište drame je čovjek kao biće igre (homo ludens) koje stoga ne treba za igru posebnih razloga. Kad igra jednom počne i traje dovoljno dugo, prestaje biti igra i postaje stvarnost. Jasne granice između komedije i tragedije nema. Preplitanje dramskog i postdramskog, komičnog i tragičnog stvara cjelinu koja se može označiti kao tragična groteska.

Predstavu je režirao Jernej Lorenci koji je radio i u hrvatskim kazalištima, pa je tako riječkom HNK-u prije nekoliko godina režirao ‘Ženidbu’, 1998. u Gavelli ‘Gospođicu Juliju’, a trenutno je profesor na ljubljanskoj akademiji za kazalište i film. Među brojnom glumačkom ekipom su Primož Bezjak, Gregor Luštek, Damjana Černe, Maruša Geymayer-Oblak i i Olga Grad.