“Škola bicikliranja 18+” – prijavite se na besplatnu edukaciju za sigurnu vožnju u gradu

U petak, 21. rujna, s početkom u 10.00 sati u prostorijama Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, održati će se okrugli stol ''Značaj biciklističkog prometa u planovima održive urbane mobilnosti''

Press materijal

Cijeli se ovaj tjedan obilježava Europski tjedan mobilnosti, a u sklopu raznolikog programa je i ”Škola bicikliranja 18+” koju organizira udruga Sigurnost u prometu. Stoga će ovaj četvrtak, 20. rujna, s početkom u 16.30 do 19.30 sati u trofejnoj dvorani zagrebačkog Boćarskog doma (Prisavlje 2) početi besplatna edukacija svih zainteresiranih biciklista. Uz spomenutu udrugu u organizaciji sudjeluju Hrvatski crveni križ – Crveni križ Grada Zagreba, Nextbike sustav javnih bicikala i autoškola Mandić&Megastart.

U okviru Škole bicikliranja polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanju biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture za sigurnost biciklista, te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio edukacije na obližnjem poligonu ”Kockica”.

– Iskustva dosadašnjih polaznika su bila odlična, uvijek se nauči nešto novo, a npr. kroz pružanje prve pomoći se polaznici i prisjete toga kako bi trebali reagirati u određenim situacijama. Na vama je samo da dođete – pozivaju iz udruge Sigurnost u prometu.

Biciklisti su visoko rizična skupina u prometu

U razdoblju od 2010. do 2017. godine zabilježeno je 11.222 prometnih nesreća s biciklistima u kojima je smrtno stradalo njih 203, a teško ozlijeđeno 2.685. Udjel prometnih nesreća s biciklistima u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 3,96 posto. Udjel poginulih biciklista u ukupnom broju poginulih osoba u cestovnom prometu iznosi 7,02 posto.

Press materijal

– Biciklisti su prouzročili 62,5 posto nesreća u kojima su sudjelovali, a za 60 posto prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali su bili krivi vozači bicikla. Stoga nalazimo razloge i potrebu provođenja edukacije ove skupine sudionika u prometu te potvrdu činjenice da su biciklisti visoko rizična skupina sudionika u prometu – rekli su iz udruge Sigurnost u prometu.
Organizatori “Škole bicikliranja 18+” pripremili su za polaznike prigodne poklone: Priručnik za bicikliste u izdanju Udruge Sigurnost u prometu, priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake, te poklon bon za korištenje Nextbike sustava javnih bicikala.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti za sudjelovanje u besplatnoj Školi bicikliranja 18+ na e-mail adresu info.kontakt.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke na broj 099/ 805 4040. Prijave se mogu slati i na Facebook stranicu Udruga sigurnost u prometu.

Također će se u petak, 21. rujna, s početkom u 10.00 sati u prostorijama Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Vukelićeva 4 (dvorana D-1) održati okrugli stol ”Značaj biciklističkog prometa u planovima održive urbane mobilnosti”. Sukladno najboljoj europskoj praksi EU predlaže izradu Planova održive urbane mobilnosti (POUM) za rješavanje problema uzrokovanih mobilnošću, odnosno održivom zadovoljavanju prometnih potreba građana.
Planovima održive urbane mobilnosti potiču najbolje korištenje svih prometnih infrastruktura, multimodalnost različitih vidova prijevoza i promicanje ne motoriziranih načina prijevoza s najmanjim onečišćenjem. U tako koncipiranim planskim dokumentima poseban značaj ima biciklistički promet kojim se u pojedinim europskim metropolama ostvaruje i do 40% svih putovanja u gradu, što u Hrvatskoj još uvijek nije razvijeno u dovoljnoj mjeri.

Organizatori okruglog stola su Fakultet prometnih znanosti i udruga Sigurnost u prometu, a njihovi će stručnjaci iznijeti podatke i prijedloge kako bi biciklistički promet bio što bolje organiziran.

 

Press materijal